Skip to main content

Security Awareness meten

Vaak zetten organisaties een awareness campagne in om het bewustzijn van informatieveiligheid te verbeteren. Maar wat hebben deze voor effect? In dit artikel kom je meer te weten over het meten van resultaat van een dergelijke campagne.

Mogelijkheden om het effect van awareness-campagnes te meten was het onderwerp van een bijeenkomst bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam, georganiseerd door Security Awareness NL.
Het is een erg belangrijk onderwerp, want als medewerkers niet continu het belang van veiligheid voor ogen hebben, bieden zelfs de meest geavanceerde maatregelen geen bescherming meer.

Verkeerde dingen

Professor Muel Kaptein, hoogleraar business ethics and integrity management aan de Erasmus Universiteit, ging in op de vraag waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen. Hij schetste zijn uitleg aan de hand van een wetenschappelijk model met acht cultuurdimensies. Daarmee kunnen cultuur en gedrag gemeten worden binnen de meeste uiteenlopende organisaties. “Meten is weten als je weet te meten”, sprak Kaptein cryptisch. “Want hoe weet je hoe je moet meten, zodat wat eruit komt toepasbaar is?” Bewustzijn, ofwel awareness is niet altijd zwart of wit, stelde de hoogleraar. “Het is altijd de vraag of je als organisatie ‘in control’ bent en voldoende gedaan hebt om te voorkomen dat mensen een ernstig incident veroorzaken.” Hij adviseerde om op de eerste plaats met spelregels en taakbeschrijvingen duidelijk te maken wat van de medewerkers wordt verwacht. “Anders schiet je als organisatie gewoon tekort.”

Normen en waarden
Kaptein wees ook op het effect van voorbeeldgedrag. Mensen beschouwen het gedrag van anderen al gauw als de norm. Ook al staat in het boekje dat het anders moet. “Creëer ook betrokkenheid als je wil dat mensen doen wat ze gevraagd wordt!” Fraude manifesteert zich volgens de hoogleraar vooral als het heel goed gaat ‘ze kunnen het wel missen’ of als het heel slecht gaat ‘redden wat er te redden valt’ met de organisatie. Ook het continu onder hoge druk zetten van mensen werkt ongewenst gedrag in de hand. ‘Ik wist dat het niet mocht, maar ik had het anders niet voor elkaar gekregen.’ Een hoge pakkans schrikt volgens Kaptein wel af, maar niet als mensen niet weten dat ze iets fout doen. “Maak gedrag dus bespreekbaar en houd er rekening mee dat er tussen zwart en wit vele tinten grijs zijn.” Funest is het volgens hem als frauderende topmensen bij hun ontslag een dikke bonus meekrijgen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen