Skip to main content

Security Awareness meten

Vaak zetten organisaties een awareness campagne in om het bewustzijn van informatieveiligheid te verbeteren. Maar wat hebben deze voor effect? In dit artikel kom je meer te weten over het meten van resultaat van een dergelijke campagne.

Mogelijkheden om het effect van awareness-campagnes te meten was het onderwerp van een bijeenkomst bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam, georganiseerd door Security Awareness NL.
Het is een erg belangrijk onderwerp, want als medewerkers niet continu het belang van veiligheid voor ogen hebben, bieden zelfs de meest geavanceerde maatregelen geen bescherming meer.

Verkeerde dingen

Professor Muel Kaptein, hoogleraar business ethics and integrity management aan de Erasmus Universiteit, ging in op de vraag waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen. Hij schetste zijn uitleg aan de hand van een wetenschappelijk model met acht cultuurdimensies. Daarmee kunnen cultuur en gedrag gemeten worden binnen de meeste uiteenlopende organisaties. “Meten is weten als je weet te meten”, sprak Kaptein cryptisch. “Want hoe weet je hoe je moet meten, zodat wat eruit komt toepasbaar is?” Bewustzijn, ofwel awareness is niet altijd zwart of wit, stelde de hoogleraar. “Het is altijd de vraag of je als organisatie ‘in control’ bent en voldoende gedaan hebt om te voorkomen dat mensen een ernstig incident veroorzaken.” Hij adviseerde om op de eerste plaats met spelregels en taakbeschrijvingen duidelijk te maken wat van de medewerkers wordt verwacht. “Anders schiet je als organisatie gewoon tekort.”

Normen en waarden
Kaptein wees ook op het effect van voorbeeldgedrag. Mensen beschouwen het gedrag van anderen al gauw als de norm. Ook al staat in het boekje dat het anders moet. “Creëer ook betrokkenheid als je wil dat mensen doen wat ze gevraagd wordt!” Fraude manifesteert zich volgens de hoogleraar vooral als het heel goed gaat ‘ze kunnen het wel missen’ of als het heel slecht gaat ‘redden wat er te redden valt’ met de organisatie. Ook het continu onder hoge druk zetten van mensen werkt ongewenst gedrag in de hand. ‘Ik wist dat het niet mocht, maar ik had het anders niet voor elkaar gekregen.’ Een hoge pakkans schrikt volgens Kaptein wel af, maar niet als mensen niet weten dat ze iets fout doen. “Maak gedrag dus bespreekbaar en houd er rekening mee dat er tussen zwart en wit vele tinten grijs zijn.” Funest is het volgens hem als frauderende topmensen bij hun ontslag een dikke bonus meekrijgen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Onderzoekers KU Leuven leggen datalekken populaire datingapps bloot
Verder lezen
Uber deelde gegevens van chauffeurs met opsporingsdiensten buiten de EU
Verder lezen
Ministerie EZ geeft opnieuw 1 miljoen subsidie voor cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen