Skip to main content

Toename phishingaanvallen

Schade door phishingfraude is verviervoudigd, ondanks diverse campagnes. Criminelen zouden al zo’n 4 miljoen euro hebben buitgemaakt bij internetbankieren, maar waar komt de toename vandaan en hoe herken je een phishingpoging?

1. Waardoor is phishing toegenomen?

Fraudeurs gaan steeds geraffineerder te werk. Volgens Betaalvereniging Nederland wordt de kwaliteit van valse e-mails en websites beter. Vluchtig opgestelde teksten in slecht Nederlands maken plaats voor keurig ogende documenten met minder taalfouten en betere vormgeving en opmaak. Daarnaast kunnen criminelen tegenwoordig eenvoudig software kopen waarmee ze zonder diepgaande programmeerkennis snel een valse website of e-mail kunnen maken. Zo kunnen aanvallen makkelijker, vaker en grootschaliger worden uitgevoerd.

2. Gebeurt phishing alleen via e-mail?

Criminelen benaderen slachtoffers vaker via nieuwe media, zoals Facebook en WhatsApp. WhatsApp-fraude is een vorm van ‘spearphishing’, Engels voor speervissen. Met speervissen wil een oplichter niet met een ‘visnet’ zo veel mogelijk slachtoffers maken, maar richt hij zich specifiek op een individu. Dat gaat zo: de oplichter stuurt een appje naar het slachtoffer en doet zich voor als familielid of vriend, door een profielfoto te kopiëren van bijvoorbeeld Facebook. De oplichter vindt het telefoonnummer van zijn doelwit op sites zoals Marktplaats. Daar vindt hij ook namen van familieleden en gesprekken die hij kan gebruiken om zich in zijn rol in te leven. De ‘bekende’ zegt in dringende geldnood te zitten en vraagt het slachtoffer om geld over te maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Applicatiebeheer en de AVG: wat moet je weten?
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?

Meer recente berichten

3 ddos aanvallen die ons land in hun greep hebben deze week
Verder lezen
Boete voor Coolblue voor het ongevraagd gebruiken van cookies
Verder lezen
7 dingen die je nooit moet vragen of delen met chatbots
Verder lezen
Cybercriminaliteit in 2025, de belangrijkste beveiligingsuitdagingen
Verder lezen
Cyberaanval? Onderwijsbestuurders moeten straks op cursus
Verder lezen
AP: mensen weinig bewust van gegevens die auto s allemaal verzamelen
Verder lezen
Privacy waakhond AP kraakt wet voor grensoverschrijdende uitwisseling van zorgdata
Verder lezen
Belangstelling voor cyberveiligheid groeit bij mkb
Verder lezen
CCV beheert cybersecurity evaluatietool Cyra
Verder lezen
Waarschuwing: Privacy in gevaar bij AI software Microsoft 365
Verder lezen