Skip to main content

Toename phishingaanvallen

Schade door phishingfraude is verviervoudigd, ondanks diverse campagnes. Criminelen zouden al zo’n 4 miljoen euro hebben buitgemaakt bij internetbankieren, maar waar komt de toename vandaan en hoe herken je een phishingpoging?

1. Waardoor is phishing toegenomen?

Fraudeurs gaan steeds geraffineerder te werk. Volgens Betaalvereniging Nederland wordt de kwaliteit van valse e-mails en websites beter. Vluchtig opgestelde teksten in slecht Nederlands maken plaats voor keurig ogende documenten met minder taalfouten en betere vormgeving en opmaak. Daarnaast kunnen criminelen tegenwoordig eenvoudig software kopen waarmee ze zonder diepgaande programmeerkennis snel een valse website of e-mail kunnen maken. Zo kunnen aanvallen makkelijker, vaker en grootschaliger worden uitgevoerd.

2. Gebeurt phishing alleen via e-mail?

Criminelen benaderen slachtoffers vaker via nieuwe media, zoals Facebook en WhatsApp. WhatsApp-fraude is een vorm van ‘spearphishing’, Engels voor speervissen. Met speervissen wil een oplichter niet met een ‘visnet’ zo veel mogelijk slachtoffers maken, maar richt hij zich specifiek op een individu. Dat gaat zo: de oplichter stuurt een appje naar het slachtoffer en doet zich voor als familielid of vriend, door een profielfoto te kopiëren van bijvoorbeeld Facebook. De oplichter vindt het telefoonnummer van zijn doelwit op sites zoals Marktplaats. Daar vindt hij ook namen van familieleden en gesprekken die hij kan gebruiken om zich in zijn rol in te leven. De ‘bekende’ zegt in dringende geldnood te zitten en vraagt het slachtoffer om geld over te maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen