Skip to main content

Toename phishingaanvallen

Schade door phishingfraude is verviervoudigd, ondanks diverse campagnes. Criminelen zouden al zo’n 4 miljoen euro hebben buitgemaakt bij internetbankieren, maar waar komt de toename vandaan en hoe herken je een phishingpoging?

1. Waardoor is phishing toegenomen?

Fraudeurs gaan steeds geraffineerder te werk. Volgens Betaalvereniging Nederland wordt de kwaliteit van valse e-mails en websites beter. Vluchtig opgestelde teksten in slecht Nederlands maken plaats voor keurig ogende documenten met minder taalfouten en betere vormgeving en opmaak. Daarnaast kunnen criminelen tegenwoordig eenvoudig software kopen waarmee ze zonder diepgaande programmeerkennis snel een valse website of e-mail kunnen maken. Zo kunnen aanvallen makkelijker, vaker en grootschaliger worden uitgevoerd.

2. Gebeurt phishing alleen via e-mail?

Criminelen benaderen slachtoffers vaker via nieuwe media, zoals Facebook en WhatsApp. WhatsApp-fraude is een vorm van ‘spearphishing’, Engels voor speervissen. Met speervissen wil een oplichter niet met een ‘visnet’ zo veel mogelijk slachtoffers maken, maar richt hij zich specifiek op een individu. Dat gaat zo: de oplichter stuurt een appje naar het slachtoffer en doet zich voor als familielid of vriend, door een profielfoto te kopiëren van bijvoorbeeld Facebook. De oplichter vindt het telefoonnummer van zijn doelwit op sites zoals Marktplaats. Daar vindt hij ook namen van familieleden en gesprekken die hij kan gebruiken om zich in zijn rol in te leven. De ‘bekende’ zegt in dringende geldnood te zitten en vraagt het slachtoffer om geld over te maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen