Uitgave Donald Duck min. van BZK

Het ministerie van BZK heeft de speciale uitgave van Donald Duck die is ontwikkeld ook digitaal leesbaar gemaakt. O.a. scholen hebben de Donald Ducks ontvangen. De editie gaat over de digitale wereld zoals AI, data en robots.

Bijbehorend lespakket

Bij deze Donald Duck hoort een lespakket voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs, ontwikkeld in samenwerking met EDG Media. Met de Duck en het lespakket wil het ministerie bijdragen aan het zelfbewust omgaan met technologische ontwikkeling. Je grondrechten en belangrijke waarden – denk aan persoonlijke autonomie, menselijke waardigheid en privacy – zijn daarvoor belangrijke uitgangspunten. Zodat iedereen de vruchten van alle nieuwe ontwikkeling kan plukken, maar zich ook bewust is van de risico’s. Leerkrachten van de groepen 6, 7 en 8 kunnen het lespakket nog bestellen via PrimaOnderwijs. Wees er snel bij, want op = op.

Met kinderen in gesprek gaan

Staatssecretaris Raymond Knops (BZK) vertelt in een interview aan onderwijsvakblad PrimaOnderwijs dat hij het ontzettend belangrijk vindt dat iedereen zich bewust is van zijn of haar voetsporen in de digitale wereld. “De technologie is er en die biedt ongekende mogelijkheden. Maar door de gigantische snelheid waarmee technologische innovaties plaatsvinden, is het goed om met elkaar in gesprek te gaan over wat er kan en wat er mág. En dan vooral wat mensen zelf vinden wat er mag, want dat is voor iedereen verschillend. De generatie die nu op de basisschool zit, heeft van de wieg tot het graf te maken met technologie. Om met leerlingen het gesprek aan te gaan, hebben we gekozen voor een vorm die bij hen past. En wie beter dan Donald Duck en zijn neefjes kunnen aan de hand van zijn avonturen de kinderen meenemen in de anders zo complexe wereld van data, privacy, wetten en regels.” Lees het interview met de staatssecretaris. De staatssecretaris verzorgde zelf als gastdocent de eerste les.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen