Skip to main content

Uitgave Donald Duck min. van BZK

Het ministerie van BZK heeft de speciale uitgave van Donald Duck die is ontwikkeld ook digitaal leesbaar gemaakt. O.a. scholen hebben de Donald Ducks ontvangen. De editie gaat over de digitale wereld zoals AI, data en robots.

Bijbehorend lespakket

Bij deze Donald Duck hoort een lespakket voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs, ontwikkeld in samenwerking met EDG Media. Met de Duck en het lespakket wil het ministerie bijdragen aan het zelfbewust omgaan met technologische ontwikkeling. Je grondrechten en belangrijke waarden – denk aan persoonlijke autonomie, menselijke waardigheid en privacy – zijn daarvoor belangrijke uitgangspunten. Zodat iedereen de vruchten van alle nieuwe ontwikkeling kan plukken, maar zich ook bewust is van de risico’s. Leerkrachten van de groepen 6, 7 en 8 kunnen het lespakket nog bestellen via PrimaOnderwijs. Wees er snel bij, want op = op.

Met kinderen in gesprek gaan

Staatssecretaris Raymond Knops (BZK) vertelt in een interview aan onderwijsvakblad PrimaOnderwijs dat hij het ontzettend belangrijk vindt dat iedereen zich bewust is van zijn of haar voetsporen in de digitale wereld. “De technologie is er en die biedt ongekende mogelijkheden. Maar door de gigantische snelheid waarmee technologische innovaties plaatsvinden, is het goed om met elkaar in gesprek te gaan over wat er kan en wat er mág. En dan vooral wat mensen zelf vinden wat er mag, want dat is voor iedereen verschillend. De generatie die nu op de basisschool zit, heeft van de wieg tot het graf te maken met technologie. Om met leerlingen het gesprek aan te gaan, hebben we gekozen voor een vorm die bij hen past. En wie beter dan Donald Duck en zijn neefjes kunnen aan de hand van zijn avonturen de kinderen meenemen in de anders zo complexe wereld van data, privacy, wetten en regels.” Lees het interview met de staatssecretaris. De staatssecretaris verzorgde zelf als gastdocent de eerste les.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?
Verder lezen
Veilig databeheer, de Nederlandse oplossing
Verder lezen
Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten
Verder lezen
Vanwege nationale veiligheid verbod VS op auto s met Chinese en Russische technologie
Verder lezen
Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd
Verder lezen
Datalek Disney legt financiele gegevens en personeelsinformatie bloot
Verder lezen