Uitgave Donald Duck min. van BZK

Het ministerie van BZK heeft de speciale uitgave van Donald Duck die is ontwikkeld ook digitaal leesbaar gemaakt. O.a. scholen hebben de Donald Ducks ontvangen. De editie gaat over de digitale wereld zoals AI, data en robots.

Bijbehorend lespakket

Bij deze Donald Duck hoort een lespakket voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs, ontwikkeld in samenwerking met EDG Media. Met de Duck en het lespakket wil het ministerie bijdragen aan het zelfbewust omgaan met technologische ontwikkeling. Je grondrechten en belangrijke waarden – denk aan persoonlijke autonomie, menselijke waardigheid en privacy – zijn daarvoor belangrijke uitgangspunten. Zodat iedereen de vruchten van alle nieuwe ontwikkeling kan plukken, maar zich ook bewust is van de risico’s. Leerkrachten van de groepen 6, 7 en 8 kunnen het lespakket nog bestellen via PrimaOnderwijs. Wees er snel bij, want op = op.

Met kinderen in gesprek gaan

Staatssecretaris Raymond Knops (BZK) vertelt in een interview aan onderwijsvakblad PrimaOnderwijs dat hij het ontzettend belangrijk vindt dat iedereen zich bewust is van zijn of haar voetsporen in de digitale wereld. “De technologie is er en die biedt ongekende mogelijkheden. Maar door de gigantische snelheid waarmee technologische innovaties plaatsvinden, is het goed om met elkaar in gesprek te gaan over wat er kan en wat er mág. En dan vooral wat mensen zelf vinden wat er mag, want dat is voor iedereen verschillend. De generatie die nu op de basisschool zit, heeft van de wieg tot het graf te maken met technologie. Om met leerlingen het gesprek aan te gaan, hebben we gekozen voor een vorm die bij hen past. En wie beter dan Donald Duck en zijn neefjes kunnen aan de hand van zijn avonturen de kinderen meenemen in de anders zo complexe wereld van data, privacy, wetten en regels.” Lees het interview met de staatssecretaris. De staatssecretaris verzorgde zelf als gastdocent de eerste les.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen