Skip to main content

Uitgave Donald Duck min. van BZK

Het ministerie van BZK heeft de speciale uitgave van Donald Duck die is ontwikkeld ook digitaal leesbaar gemaakt. O.a. scholen hebben de Donald Ducks ontvangen. De editie gaat over de digitale wereld zoals AI, data en robots.

Bijbehorend lespakket

Bij deze Donald Duck hoort een lespakket voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs, ontwikkeld in samenwerking met EDG Media. Met de Duck en het lespakket wil het ministerie bijdragen aan het zelfbewust omgaan met technologische ontwikkeling. Je grondrechten en belangrijke waarden – denk aan persoonlijke autonomie, menselijke waardigheid en privacy – zijn daarvoor belangrijke uitgangspunten. Zodat iedereen de vruchten van alle nieuwe ontwikkeling kan plukken, maar zich ook bewust is van de risico’s. Leerkrachten van de groepen 6, 7 en 8 kunnen het lespakket nog bestellen via PrimaOnderwijs. Wees er snel bij, want op = op.

Met kinderen in gesprek gaan

Staatssecretaris Raymond Knops (BZK) vertelt in een interview aan onderwijsvakblad PrimaOnderwijs dat hij het ontzettend belangrijk vindt dat iedereen zich bewust is van zijn of haar voetsporen in de digitale wereld. “De technologie is er en die biedt ongekende mogelijkheden. Maar door de gigantische snelheid waarmee technologische innovaties plaatsvinden, is het goed om met elkaar in gesprek te gaan over wat er kan en wat er mág. En dan vooral wat mensen zelf vinden wat er mag, want dat is voor iedereen verschillend. De generatie die nu op de basisschool zit, heeft van de wieg tot het graf te maken met technologie. Om met leerlingen het gesprek aan te gaan, hebben we gekozen voor een vorm die bij hen past. En wie beter dan Donald Duck en zijn neefjes kunnen aan de hand van zijn avonturen de kinderen meenemen in de anders zo complexe wereld van data, privacy, wetten en regels.” Lees het interview met de staatssecretaris. De staatssecretaris verzorgde zelf als gastdocent de eerste les.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen