Skip to main content

AVG en Archiefwet

Overheidsorganen kijken wat betreft informatiebeheer naar de Archiefwet, maar moeten zich ook houden aan de AVG. Wat de onderlinge samenhang is tussen deze wetten lees je hier.

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze verordening verving de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De AVG is rechtstreeks van toepassing in de hele Europese Unie. Hieronder wordt ingegaan op de verhouding tussen de Archiefwet en de AVG.

Verhouding Archiefwet en AVG

De Archiefwet regelt het informatiebeheer van overheidsorganen (waaronder publiekrechtelijke en privaatrechtelijke zbo’s). Archiefbescheiden bevatten vaak persoonsgegevens. De AVG bevat bepalingen over de voorwaarden waaronder je persoonsgegevens mag verwerken. Voorbeelden van verwerking zijn het verzamelen, wijzigen en raadplegen maar ook het vernietigen van persoonsgegevens. Overheidsorganen hebben dus bij het beheer van deze gegevens doorgaans zowel met de AVG als met de Archiefwet te maken. Beide wetten moeten dan ook in onderlinge samenhang bekeken worden.

Als Europese verordening heeft de AVG voorrang op de Archiefwet. Dit betekent dat persoonsgegevens alleen op grond van de Archiefwet mogen worden bewaard, als deze in overeenstemming met de AVG zijn verzameld.

De raakvlakken tussen beide wetten hebben vooral betrekking op deze thema’s:

  • Bewaren van overheidsinformatie
  • Vernietigen van overheidsinformatie
  • Vaststellen van bewaartermijnen
  • Aanpak: het beheer van persoonsgegevens

Bewaren van overheidsinformatie

Met name bij het bewaren en vernietigen van persoonsgegevens is er sprake van samenhang tussen de Archiefwet en de AVG. De AVG stelt dat persoonsgegevens slechts bewaard mogen worden voor zolang dat noodzakelijk is. Dit kan echter ook betekenen dat ze voor langere tijd bewaard worden. Het belang van archivering wordt in de AVG en de Uitvoeringswet AVG niet uit het oog verloren.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Digital Trust Center waarschuwt meer ondernemers
Verder lezen
Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen