Tips voor veilig e-mailen

Bij 2/3 van de datalekken uit 2018 ging het om persoonsgegevens die aan de verkeerde persoon werden gestuurd. Met deze tips krijg je handvatten om veiliger te e-mailen, waarmee je datalekken voorkomt.

Ken je dat? Dat je op verzend e-mail klikt en ziet dat je de verkeerde ontvanger hebt ingevuld? Of dat je de verkeerde bestanden hebt bijgevoegd? Hopelijk ging het in dat soort gevallen om onschuldige e-mails en bleef de schade beperkt. Maar wat als dat gebeurt bij gevoelige gegevens? Dat je bijvoorbeeld hypotheekgegevens naar de verkeerde klant stuurt? Of dat een jaarrekening zo op straat belandt? 

Dat de voorbeelden hierboven niet uit de lucht gegrepen zijn, werd in de zomer van 2018 nog maar eens goed duidelijk. Een medewerker van het UWV maakte toen per ongeluk namen, burgerservicenummers en andere persoonlijke informatie van 2.400 uitkeringsgerechtigden per e-mail openbaar. Of neem het recentere onderzoek van de Cyberonderzoeksraad, die duizenden e-mails wist te bemachtigen, die door een typefout aan het verkeerde adres werden gestuurd.

Topje van de ijsberg

Volgens cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn de gevallen van het UWV en de Cyberonderzoeksraad nog maar het topje van de ijsberg. Van de datalekken die in 2018 werden gemeld, ging het in twee derde van de gevallen (63 procent) om persoonsgegevens die aan de verkeerde persoon werden gestuurd. Met een aandeel van 26 procent van de datalekken in het vorige kalenderjaar staat de financiële sector bovendien op de tweede plek van branches waar datalekken werden gemeld. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen