Skip to main content

‘Alles van waarde is weerloos’

Op Facebook deel je wat je leuk vindt, waar je trots op bent, wat je graag wil laten zien aan anderen. Op Facebook schijnt altijd de zon, en anders ‘zet’ je er gewoon een filter over heen. Tegenover Facebook staat je persoonlijke levenssfeer, je individuele vrijheid. Daar bewaar je alles wat niet klaar is voor publicatie.

Wat je nog niet kan of wil delen. Daar vorm je je gedachten, daar twijfel je, daar bevindt zich je droombaan, je geheime liefde, je geloof. Daar oefen je. Daar lopen creativiteit en angst hand in hand. Daar gaat het over wat je het liefst zou vergeten, of wat je nog niet durft te vertellen. Daar verzamel je moed. Daar bevindt zich alles wat nog bescherming nodig heeft.

Die bescherming is opgenomen in artikel 10 van onze grondwet. Het recht op privacy is één van onze belangrijkste grondrechten. Persoonlijke vrijheid is een voorwaarde voor het uitoefenen van veel andere rechten. Volgens Spinoza is (persoonlijke) vrijheid zelfs hét doel van de overheid. Een essentiële voorwaarde voor persoonlijke groei, voor een menswaardig bestaan en een voorwaarde voor onze democratische rechtsorde.
 
Op 25 mei was het een jaar geleden dat de AVG van toepassing werd. De paniek die in eerste instantie heerste is inmiddels breed omgeslagen in geklaag. De AVG wordt nu vooral gezien als een administratieve last. Een juridische vinkje dat moet worden gezet, zodat we daarna gewoon weer ons werk kunnen doen. De AVG kost tijd, capaciteit en geld. En belangrijker nog: privacy zit in de weg. In de weg bij fraudebestrijding, misdaadbestrijding, bestuurlijke samenwerking, jeugdhulp, belastinginning, et cetera. ‘De overheid kan haar werk niet goed doen vanwege de AVG, vanwege privacy’. Dit is één jaar na de AVG inmiddels een gangbare uitspraak.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen