Gemeenten moeten stoppen met wifi-tracking

Wifi-tracking zonder toestemming te vragen is een ‘flagrante schending van het recht op privacy,’ aldus de Stichting Privacy First. Ze vindt dat gemeenten moeten stoppen met het aanbieden van openbare wifi waarbij persoonsgegevens worden geregistreerd.

Gemeenten moeten een voorbeeld nemen aan de gemeente Tilburg en stoppen met het aanbieden van openbare wifi waarbij persoonsgegevens worden geregistreerd. Dat zegt de stichting Privacy First. Wifi-tracking zonder toestemming te vragen is een ‘flagrante schending van het recht op privacy,’ stelt ze.

Data

In diverse gemeenten is de gemeente deelnemer in of eigenaar van een publiek wifi-netwerk waar bezoekers van bijvoorbeeld een winkelgebied of dorp- of stadcentrum gratis gebruik van mogen maken. Maar gratis is niet gratis, stelt Privacy First. ‘Een consument betaalt alsnog: met zijn data.’ 

Ondernemers

Om die reden moest Tilburg eerder deze maand stoppen met het aanbieden van gratis wifi in de binnenstad. Oorspronkelijk werd het gratis netwerk deels betaald uit de verkoop van bezoekgegevens aan ondernemers in de binnenstad, maar daar stopte Tilburg al een paar jaar geleden mee omdat het in strijd was met de privacyregels. Begin dit jaar moest Tilburg erkennen dat het ook nu nog niet kan garanderen dat persoonsgegevens niet werden bewaard en – eventueel – in verkeerde handen kunnen vallen. Daarom trok ze de stekker uit het netwerk. 

Verder lezen bij de bron
Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)
    Campagne tegen internetcriminaliteit
    CIP conferentiemateriaal 23 mei

    Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
    Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap