Skip to main content

Wat zijn succesvolle manieren om security awareness te stimuleren?

Het kennisnetwerk ‘Security Awareness NL’ heeft een thema-avond gehouden over securitybewustzijn. Wat werkt wel en wat werkt niet?

Security awareness wordt wel eens als Haarlemmer Olie beschouwd om organisaties veilig te krijgen. Als iedereen zich bewust is van de risico’s en daar naar handelt, kan er weinig misgaan. Helaas is de realiteit weerbarstig. Er zijn nogal wat factoren met een negatieve invloed op gedrag, zo bleek tijdens een thema-avond over dit onderwerp, waarbij gekeken werd naar mogelijkheden om security awareness te verbeteren.

Het kennisnetwerk ‘Security Awareness NL’ is de afgelopen jaren fors gegroeid, wat het tot een uitdaging maakt om de activiteiten gratis te houden voor de doelgroep. Afgelopen maand lukte dat dankzij de gastvrijheid van Booking.com, het bekende online-bedrijf voor het boeken van reizen, dat haar locatie aan het Amsterdamse Rembrandtplein beschikbaar stelde. Eva Vanova en Eliza Levitton, beide ‘program lead security awareness’ bij Booking.com, vertelden hoe securitybewustzijn binnen hun ruim 17.000 medewerkers en razendsnel groeiende organisatie wordt gestimuleerd. “Je vraagt bijvoorbeeld aan een collega: wat heb je allemaal voor ons gedaan de afgelopen tijd en hoe zou je het vinden als dat allemaal verloren ging?”

Succes op basis van vertrouwen

Security wordt volgens Levitton vaak als ‘barrier’ beschouwd en niet als ‘enabler’. “Dus begonnen met het veranderen van deze perceptie bij de medewerkers. Daarbij houden we er rekening mee dat deze erg druk zijn met hun taak en niet drie dagen naar cursus willen om iets te leren over veiligheid. In plaats daarvan hebben we korte video’s en games gemaakt die de medewerkers leuk vinden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen