CCV-congres: Cyberweerbaarheid

Cybercrime is een hot topic en gemeenten proberen zich te wapenen tegen deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit. Op het CCV-congres stond cyberweerbaarheid van gemeenten in de schijnwerpers.

De aanpak van cybercrime is een hot topic. Logisch dus dat gemeenten druk doende zijn zich te wapenen tegen deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit. “We hebben met z’n allen heel veel kennis en kunde in huis, maar hebben de waarheid nog niet in pacht”, zei Jacotien Visser, adviseur veiligheid bij de gemeente Utrecht, tijdens de workshop ‘De cyberweerbaarheid van gemeenten’ op het jubileumcongres van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Gemeenten willen van elkaar leren hoe zij bepaalde problematiek rond cyberveiligheid kunnen aanpakken. Het concreet invullen van projecten is voor veel gemeenten nog best ingewikkeld. Maar er wordt in steeds meer plaatsen geëxperimenteerd met de aanpak van dit relatief nieuwe fenomeen. 

Netwerk van gemeenten

“Cyberweerbaarheid is pionieren. Daarom is het zo belangrijk om ervaringen samen te brengen en informatie te delen”, zei CCV-adviseur Axel Weggelaar. Het CCV helpt daarbij, onder meer via het netwerk Connected Cyber Cities (CCC), dat projecten op het gebied van gemeentelijk (veiligheids)beleid verbindt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

De ethiek van slimme steden
Verder lezen
Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen