CCV-congres: Cyberweerbaarheid

Cybercrime is een hot topic en gemeenten proberen zich te wapenen tegen deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit. Op het CCV-congres stond cyberweerbaarheid van gemeenten in de schijnwerpers.

De aanpak van cybercrime is een hot topic. Logisch dus dat gemeenten druk doende zijn zich te wapenen tegen deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit. “We hebben met z’n allen heel veel kennis en kunde in huis, maar hebben de waarheid nog niet in pacht”, zei Jacotien Visser, adviseur veiligheid bij de gemeente Utrecht, tijdens de workshop ‘De cyberweerbaarheid van gemeenten’ op het jubileumcongres van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Gemeenten willen van elkaar leren hoe zij bepaalde problematiek rond cyberveiligheid kunnen aanpakken. Het concreet invullen van projecten is voor veel gemeenten nog best ingewikkeld. Maar er wordt in steeds meer plaatsen geëxperimenteerd met de aanpak van dit relatief nieuwe fenomeen. 

Netwerk van gemeenten

“Cyberweerbaarheid is pionieren. Daarom is het zo belangrijk om ervaringen samen te brengen en informatie te delen”, zei CCV-adviseur Axel Weggelaar. Het CCV helpt daarbij, onder meer via het netwerk Connected Cyber Cities (CCC), dat projecten op het gebied van gemeentelijk (veiligheids)beleid verbindt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen