CCV-congres: Cyberweerbaarheid

Cybercrime is een hot topic en gemeenten proberen zich te wapenen tegen deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit. Op het CCV-congres stond cyberweerbaarheid van gemeenten in de schijnwerpers.

De aanpak van cybercrime is een hot topic. Logisch dus dat gemeenten druk doende zijn zich te wapenen tegen deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit. “We hebben met z’n allen heel veel kennis en kunde in huis, maar hebben de waarheid nog niet in pacht”, zei Jacotien Visser, adviseur veiligheid bij de gemeente Utrecht, tijdens de workshop ‘De cyberweerbaarheid van gemeenten’ op het jubileumcongres van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Gemeenten willen van elkaar leren hoe zij bepaalde problematiek rond cyberveiligheid kunnen aanpakken. Het concreet invullen van projecten is voor veel gemeenten nog best ingewikkeld. Maar er wordt in steeds meer plaatsen geëxperimenteerd met de aanpak van dit relatief nieuwe fenomeen. 

Netwerk van gemeenten

“Cyberweerbaarheid is pionieren. Daarom is het zo belangrijk om ervaringen samen te brengen en informatie te delen”, zei CCV-adviseur Axel Weggelaar. Het CCV helpt daarbij, onder meer via het netwerk Connected Cyber Cities (CCC), dat projecten op het gebied van gemeentelijk (veiligheids)beleid verbindt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen