Skip to main content

COBIT 2019 – praktische handvatten IT governance

Veel organisaties gebruiken COBIT om hun IT-omgeving te beheersen. Eind 2018 kwam de nieuwste versie uit, COBIT 2019. Dirk Steuperaert is universitair docent in Antwerpen en Gent én IT Risk & Governance Consultant. Hij geeft inzicht in de nieuwe punten van COBIT als ITGovernance model.

Wat maakt deze tijd van digitalisering zo rumoerig?

“De laatste jaren zijn er veel stappen gezet in de IT. Het is nu vooral de snelheid waarmee zaken evolueren die velen verrast. En de mate waarin alles wat te maken heeft met informatie en informatieverwerking enigszins aan de controle van de klassieke IT-afdelingen lijkt te ontsnappen. Organisaties lijken het overzicht over het geheel van IT kwijt te zijn.”

Met dit in het achterhoofd, wat is dan uw visie op IT governance?

“Mijn interpretatie van IT governance is dat het gaat om mechanismen die een organisatie gebruikt om richting te geven aan het gebruik van IT en te volgen of die richting wordt gevolgd en de nodige resultaten geeft. Het moet waarde toevoegen. In COBIT wordt de waarde gedefinieerd als een evenwicht van benefits realisation, het beheersen van risico’s (risk optimisation) en dat alles met verantwoordelijk gebruik van resources (resource optimisation) gebeurt. Dat gaat ver voorbij het klassieke GRC-verhaal.”

IT moet waarde leveren, maar hoe te beginnen?

Wat is de belangrijkste reden om een governance raamwerk als COBIT te gebruiken? “Veel organisaties hebben hulp nodig om dit goed te organiseren en in de praktijk te brengen. Ze weten: IT moet waarde leveren, maar hoe te beginnen? Een beschrijving van alle processen, structuren, relationele mechanismen enzovoort zijn te vinden in COBIT. COBIT is gegroeid als een procesmodel, een beschrijving van een aantal processen. Dat is nog altijd een belangrijk deel, maar er is nu ook meer aandacht voor andere componenten van een governance systeem. In de praktijk gebruiken mensen COBIT om structuur en overzicht te krijgen in hun governance inspanningen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen