Skip to main content

COBIT 2019 – praktische handvatten IT governance

Veel organisaties gebruiken COBIT om hun IT-omgeving te beheersen. Eind 2018 kwam de nieuwste versie uit, COBIT 2019. Dirk Steuperaert is universitair docent in Antwerpen en Gent én IT Risk & Governance Consultant. Hij geeft inzicht in de nieuwe punten van COBIT als ITGovernance model.

Wat maakt deze tijd van digitalisering zo rumoerig?

“De laatste jaren zijn er veel stappen gezet in de IT. Het is nu vooral de snelheid waarmee zaken evolueren die velen verrast. En de mate waarin alles wat te maken heeft met informatie en informatieverwerking enigszins aan de controle van de klassieke IT-afdelingen lijkt te ontsnappen. Organisaties lijken het overzicht over het geheel van IT kwijt te zijn.”

Met dit in het achterhoofd, wat is dan uw visie op IT governance?

“Mijn interpretatie van IT governance is dat het gaat om mechanismen die een organisatie gebruikt om richting te geven aan het gebruik van IT en te volgen of die richting wordt gevolgd en de nodige resultaten geeft. Het moet waarde toevoegen. In COBIT wordt de waarde gedefinieerd als een evenwicht van benefits realisation, het beheersen van risico’s (risk optimisation) en dat alles met verantwoordelijk gebruik van resources (resource optimisation) gebeurt. Dat gaat ver voorbij het klassieke GRC-verhaal.”

IT moet waarde leveren, maar hoe te beginnen?

Wat is de belangrijkste reden om een governance raamwerk als COBIT te gebruiken? “Veel organisaties hebben hulp nodig om dit goed te organiseren en in de praktijk te brengen. Ze weten: IT moet waarde leveren, maar hoe te beginnen? Een beschrijving van alle processen, structuren, relationele mechanismen enzovoort zijn te vinden in COBIT. COBIT is gegroeid als een procesmodel, een beschrijving van een aantal processen. Dat is nog altijd een belangrijk deel, maar er is nu ook meer aandacht voor andere componenten van een governance systeem. In de praktijk gebruiken mensen COBIT om structuur en overzicht te krijgen in hun governance inspanningen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De 5 meest gemaakte fouten in verwerkersovereenkomsten
: Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is het afsluiten van een verwerkersovereenkomst wanneer je persoonsgegevens door een externe partij laat verwerken. In de praktijk gaat dat echter nog vaak mis. Verwerkersovereenkomsten zijn te vaag, onvolledig of sluiten niet aan op de werkelijkheid. In deze blog lees je de vijf meest voorkomende fouten én hoe je ze voorkomt.
Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.

Meer recente berichten

Toezichthouder pakt websites aan die illegaal cookies plaatsen
Verder lezen
Impact van de Meldplicht in NIS2 op Cybersecurity
Verder lezen
Minister: politie gaat te lang bewaarde gegevens over burgers vernietigen
Verder lezen
De omgang met geheime informatie bij politie en NCTV
Verder lezen
Groot datalek bij Fontys: honderden gegevens en mails makkelijk toegankelijk
Verder lezen
Zwakke configuratie in Salesforce lokt cyberaanvallen uit
Verder lezen
Waarom serieuze investeringen in AP nodig blijven
Verder lezen
Nieuwe spionagewet: wat betekent dit voor bedrijven en HR?
Verder lezen
Privacy International eist openheid Britse overheid over iCloud-backdoor
Verder lezen
Zo ziet het industriële dreigingslandschap eruit
Verder lezen