Skip to main content

Gemeenten riskeren financiële strop door misbruik nieuwe privacywet

Eerder volgde hier al een bericht over de uitspraak van de rechtbank Overijssel over een vermeende schending van de AVG en de vergoeding van schade die daaruit zou voortvloeien. De Stentor wijdde er een uitgebreider artikel aan, met ook een inbreng van Van der Sluis:

Gemeenten riskeren boetes door de nieuwe privacywetgeving. De nieuwe wet biedt ‘juridisch handige jongens’ ruimte om toe te slaan. Zij kunnen relatief eenvoudig de wet misbruiken, gemeenten ‘uitlokken’ om de privacyregels te overtreden en er zo geld aan verdienen. Dat zeggen deskundigen. De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) gaat de situatie ‘monitoren’. Aanleiding vormt een schadevergoeding die gemeente Deventer moet betalen nadat de nieuwste privacywet niet goed werd nageleefd. Het is voor het eerst dat een gemeente een schadevergoeding moet betalen op grond van de nieuwe privacyregels (AVG).

Ambtenaren van de gemeente Deventer kregen een WOB-verzoek van een man; hij eiste openbaarmaking van documenten. De ambtenaren stuurden dat per e-mail door voor overleg met tientallen ambtenaren van andere gemeenten. Die werkwijze en dat overleg is in gemeentelijke kringen – zeker als het om complexe kwesties gaat – niet ongebruikelijk. Het kwam ze in dit geval duur te staan. De man maakte gebruik van zijn ‘recht op inzage’. Dat is een onderdeel van de nieuwe privacywetgeving AVG, waarmee kan worden opgevraagd met welke partijen een gemeente persoonsgegevens deelt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen