VNG Realisatie e-magazine #5

Niemand wil onnodige administratieve lasten, maar toch zijn ze er. Het Ketenbureau i-Sociaal Domein werkt samen met gemeenten en zorgaanbieders om administratieve lasten in het sociaal domein structureel terug te dringen. Dit en meer in het VNG-Realisatie e-magazine.

Om klaar te zijn voor de (digitale) toekomst, heeft de gemeente Etten-Leur een nieuwe visie op informatievoorziening opgesteld. Wat betreft Miranda de Vries, burgemeester van de Brabantse gemeente, is die visie niet in beton gegoten. “Dat kan ook moeilijk, want (technologische) ontwikkelingen gaan vandaag de dag zo snel, dat je ook als gemeente wel bij moet blijven.” Eén van die ontwikkelingen is Common Ground. Etten-Leur haakt graag aan op Common Ground, mede omdat ook zij gaan voor transparantie, eenvoud en openheid van gegevens. “Dat sluit perfect aan op onze visie. Het is ook onze lijn om, binnen de wettelijke kaders, data actief open te zetten en niet alleen op verzoek. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat onze informatievoorziening en processen op orde zijn. Je wilt niet hebben dat informatie van of over inwoners of ondernemers zomaar op straat komen te liggen. Ook als je kijkt naar de filosofie van de Common Ground en ons principe van eenvoudig toegang tot jouw informatie, dan draagt Common Ground daar erg goed aan bij.”

Gemeente Ede ontwikkelde een toets om te meten hoe het ervoor staat met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en privacy borging: de AVG 0-meting. Als vertrekpunt voor deze toets is het VNG raamwerk gebruikt. Functionaris Gegevensbescherming Hans Brakkee: “Met dit document kun je de AVG 0-meting uitvoeren; door in de organisatie met de relevante personen en afdelingen te praten en waarderingen toe te kennen aan de onderwerpen.” De AVG 0-meting is op maat te maken voor elke gemeente en in elke fase uit te voeren. Gemeenten bepalen vervolgens zelf welke organisatorische of technische maatregelen ze wanneer nemen.

Niemand wil onnodige administratieve lasten, maar toch zijn ze er. Het Ketenbureau i-Sociaal Domein werkt samen met gemeenten en zorgaanbieders om administratieve lasten in het sociaal domein structureel terug te dringen. Zodat er zoveel mogelijk euro’s kunnen naar de zorg, in plaats van naar de administratie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen