Four Simple Steps to Staying Secure

Deze maand in de OUCH! nieuwsbrief: vier simpele stappen om op een veilige manier het maximale uit technologie te halen. Je eigen rol, wachtwoordzinnen, updaten en backups maken komen aan bod. (in het Engels)

Overview

Making the most of technology safely and securely can seem overwhelming and confusing. However, regardless of what technology you are using or how you are using it, here are four simple steps that will help you stay secure.

  1. You: First and foremost, technology alone cannot fully protect you; you are your best defense. Attackers have learned that the easiest way to get what they want is to target you rather than your computer or other devices. If they want your password, credit card, or control of your computer, they’ll attempt to trick you into giving it to them, often by creating a sense of urgency. For example, they might call you pretending to be Microsoft tech support and claim that your computer is infected, when in reality they are just cyber criminals who want you to give them access to your computer. Or perhaps they send you an email warning that your package could not be delivered and pressuring you into clicking a link to confirm your mailing address, when in reality they are tricking you into visiting a malicious website that will hack into your computer. Ultimately, the greatest defense against attackers is you. By using common sense, you can spot and stop many attacks.

  2. Passphrases: Modern computing speeds have made the old, eight-character password outdated and vulnerable. When a site asks you to create a password, create a strong and unique passphrase instead. A passphrase is a type of password that uses a series of words that is easy to remember, such as bee honey bourbon rain. The longer your passphrase is, the stronger. A unique passphrase means using a different one for each device or online account. This way, if one passphrase is compromised, all of your other accounts and devices are still safe. Can’t remember all those passphrases? Use a password manager, which is a specialized program that securely stores all your passphrases in an encrypted format (and offers lots of other great features as well).

    Finally, enable two-step verification (also called two-factor or multi-factor authentication). It uses your password but also adds a second step, such as entering a code sent to your smartphone or from an app that generates the code for you. Enabling two-step verification is probably the most important step you can take to protect your online accounts, and it’s much easier than you may think.
Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen