Skip to main content

SIDN en Privacy by Design bundelen krachten voor privacyvriendelijke elektronische identiteiten via IRMA

Op 25 september tekenden Privacy by Design, de stichting achter identiteitsplatform IRMA, en SIDN, de beheerder van het .nl-domein, een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee bekrachtigden de organisaties de intentie, die zij eind 2018 uitspraken, om samen te gaan werken en zo de adoptie van IRMA een impuls te geven. SIDN is sinds augustus verantwoordelijk voor het beheer van de backbone van IRMA, waarmee de technologie nu de essentiële continuïteit en beschikbaarheid kan garanderen.

IRMA beschermt je privacy

IRMA, dat staat voor I Reveal My Attributes, biedt een oplossing om op een privacyvriendelijke manier in te loggen bij organisaties, zoals een zorgverzekeraar of gemeente. Bij dat inloggen maakt de gebruiker zich bekend met alleen relevante kenmerken (attributen) van zichzelf, via de IRMA-app op z’n telefoon. Bijvoorbeeld dat hij ouder is dan 18 is, of een bepaalde bankrekening heeft. Daarnaast kan een gebruiker digitale handtekeningen zetten met de IRMA-app, waarbij hij zichzelf ook met persoonlijke attributen identificeert als ondertekenaar. Op deze manier deelt de gebruiker niet meer dan wat strikt noodzakelijk is en houdt hij zelf het beheer over zijn gegevens.

Samenwerking van strategisch belang

Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voorzitter van de Stichting Privacy by Design: “De structurele en operationele samenwerking met SIDN is van strategisch belang. IRMA-attributen staan weliswaar (alleen) op de telefoon van de gebruiker, maar toch kent het IRMA-platform een beperkte centrale backbone die gebruikt wordt bij registratie van nieuwe gebruikers en bij de bescherming van cryptografische sleutels. Die backbone draait sinds augustus 2019 bij SIDN. Dit geeft een hoge mate van betrouwbaarheid, beschikbaarheid en continuïteit. IRMA is nu ‘powered by’ SIDN!”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen