Amsterdam komt met een taskforce die bewoners, bedrijven, instellingen en infrastructuur beter moet gaan beschermen tegen digitale aanvallen van buitenaf. Uit onderzoek blijkt dat de stad steeds kwetsbaarder wordt voor deze dreigingen.
Het speciaal samengestelde team met de naam Digitale Veiligheid gaat
samenwerken met politie en het Openbaar Ministerie. De taskforce wil
vooral het digitale bewustzijn van Amsterdammers verhogen om zo
weerbaarder te zijn tegen cyberaanvallen.
Weerbaarheid
Cybercrime kost Amsterdamse bedrijven naar schatting € 600 miljoen per jaar. De weerbaarheid is vooral laag bij het midden- en kleinbedrijf en in de zorg. Voor de infrastructuur zijn de grootste bedreigingen een langdurige verstoring van elektriciteit, sabotage van waterkeringen, scheepvaart en verkeer op de weg.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.