Skip to main content

Drie voorbeelden van CEO-fraude in Nederland

Steeds meer organisaties worden slachtoffer van CEO-fraude. De gevolgen zijn niet mis: denk aan miljoenenroof of verlies van grote hoeveelheden persoonsgegevens. Sander Hofman, securityexpert bij Mimecast, vertelt u alles wat u moet weten over deze oprukkende vorm van cybercriminaliteit. 

“Bij CEO-fraude, ook wel een impersonatieaanval genoemd, doet een aanvaller zich voor als iemand anders, vaak als de directeur of een andere hooggeplaatste medewerker van een bedrijf,” zegt Hofman. “De aanvaller wekt vertrouwen met een e-mail die afkomstig lijkt van de betreffende leidinggevende. In de mail wordt bijvoorbeeld gevraagd met spoed een grote som geld over te maken naar een klant, vanwege een openstaande factuur. In werkelijkheid staat de bankrekening op naam van de cybercrimineel. Op min of meer gelijke wijze ontfutselen aanvallers bijvoorbeeld ook persoons- of creditcardgegevens.”

Een ander voorbeeld van een impersonatieaanval is ‘whaling’. Bij deze techniek wordt een frauduleuze mail gestuurd naar topfunctionarissen, zoals de CEO of CFO. Het doel hierbij is om gevoelige of financiële data te verkrijgen. De afzender is zogenaamd een collega of een vriend, zodat de cybercrimineel vertrouwen wekt. Met het vermelden van persoonlijke informatie over de ontvanger probeert de hacker zijn geloofwaardigheid te vergroten.

Ernstig en groeiend probleem

Impersonatieaanvallen zijn een ernstig probleem, en groeien bovendien sterk in aantal. Uit een onderzoek blijkt dat in het afgelopen kwartaal deze aanvalsvariant liefst 269 procent vaker werd waargenomen dan in het kwartaal daarvoor. 85 procent van de onderzoeksdeelnemers had in 2018 een impersonatieaanval meegemaakt. Dat had voor bijna driekwart een directe businessimpact. Denk aan financiële schade of klantenverlies.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen