Skip to main content

Onderzoek risico’s toegang privacygevoelige data

Het CBS laat een onderzoek instellen naar de toenemende risico’s bij het verlenen van toegang tot zijn privacygevoelige data. Dit zijn door het CBS verzamelde gegevens op persoons-, bedrijfs- en adresniveau die ontdaan zijn van identiteitskenmerken van personen, bedrijven of andere organisaties. Het CBS gebruikt deze zogenoemde microdata zelf voor het maken van zijn openbare statistieken, maar stelt onder strikte voorwaarden deze data ook beschikbaar aan onderzoekers in wetenschap en bedrijfsleven om daar zelf statistisch onderzoek mee te doen.

Maar de verzoeken voor toegang tot deze data nemen toe terwijl ook de risico’s toenemen en de eisen op het gebied van privacy en informatieveiligheid strenger worden. Nationaal en internationaal doen er nu meer dan honderd externe partijen onderzoek met deze data.

Gebruik van microdata bij het CBS

De wettelijke kerntaak van het CBS is het verrichten en publiceren van kwalitatief hoogwaardig statistisch onderzoek op verzoek van de overheid en de wetenschap. Om dit mogelijk te maken is in de wet geregeld dat het CBS kan beschikken over privacygevoelige informatie, afkomstig van bijvoorbeeld de Belastingdienst, bevolkingsadministraties, uitkeringsorganisaties, sociale- en pensioenfondsen en zorginstellingen. Het CBS garandeert daarbij dat de wettelijke vereisten op het gebied van privacy en informatieveiligheid nagekomen worden.

Het CBS anonimiseert en pseudonimiseert deze gegevens en houdt ze in een besloten en veilige omgeving. Het CBS ontwerpt en controleert zelf de processen voor de eigen statistiekproductie die met deze data plaatsvindt. Het garandeert zo dat de statistieken die het maakt nooit tot deze privacygevoelige microdata te herleiden zijn. Het CBS publiceert alle statistieken, zodat deze voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Juist om burgers en de maatschappij optimaal te informeren maar ook te beschermen is het bij wet geregeld dat het CBS op deze manier met privacygevoelige microdata officiële overheidsstatistiek kan maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.
Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?

Meer recente berichten

AP gaf kredietverzamelaar Experian boete en sancties na overtreden privacywet
Verder lezen
Belgie pionier in NIS2 regelgeving, hoe komt dat? 
Verder lezen
BIO 2.0 komt eraan, wat betekent dit voor overheidsorganisaties?
Verder lezen
Google moet gegevens van YouTube gebruiker met Zwols bedrijf delen
Verder lezen
Alphen aan den Rijn opnieuw de fout in met brieven
Verder lezen
Wachtwoord policy in het multifactor tijdperk, keep it simple, stupid
Verder lezen
Strategieen voor beveiliging van gegevens
Verder lezen
Politie bewaart alle data van miljoenen Nederlanders, maar overtreedt daarmee de wet, Massasurveillance
Verder lezen
Nederlandse overheid gebruikt volop AI, maar risico s vaak nog onbekend
Verder lezen
AIVD en RDI: impact van generatieve AI vraagt om een nieuwe benadering cybersecurity
Verder lezen