Skip to main content

Onderzoek risico’s toegang privacygevoelige data

Het CBS laat een onderzoek instellen naar de toenemende risico’s bij het verlenen van toegang tot zijn privacygevoelige data. Dit zijn door het CBS verzamelde gegevens op persoons-, bedrijfs- en adresniveau die ontdaan zijn van identiteitskenmerken van personen, bedrijven of andere organisaties. Het CBS gebruikt deze zogenoemde microdata zelf voor het maken van zijn openbare statistieken, maar stelt onder strikte voorwaarden deze data ook beschikbaar aan onderzoekers in wetenschap en bedrijfsleven om daar zelf statistisch onderzoek mee te doen.

Maar de verzoeken voor toegang tot deze data nemen toe terwijl ook de risico’s toenemen en de eisen op het gebied van privacy en informatieveiligheid strenger worden. Nationaal en internationaal doen er nu meer dan honderd externe partijen onderzoek met deze data.

Gebruik van microdata bij het CBS

De wettelijke kerntaak van het CBS is het verrichten en publiceren van kwalitatief hoogwaardig statistisch onderzoek op verzoek van de overheid en de wetenschap. Om dit mogelijk te maken is in de wet geregeld dat het CBS kan beschikken over privacygevoelige informatie, afkomstig van bijvoorbeeld de Belastingdienst, bevolkingsadministraties, uitkeringsorganisaties, sociale- en pensioenfondsen en zorginstellingen. Het CBS garandeert daarbij dat de wettelijke vereisten op het gebied van privacy en informatieveiligheid nagekomen worden.

Het CBS anonimiseert en pseudonimiseert deze gegevens en houdt ze in een besloten en veilige omgeving. Het CBS ontwerpt en controleert zelf de processen voor de eigen statistiekproductie die met deze data plaatsvindt. Het garandeert zo dat de statistieken die het maakt nooit tot deze privacygevoelige microdata te herleiden zijn. Het CBS publiceert alle statistieken, zodat deze voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Juist om burgers en de maatschappij optimaal te informeren maar ook te beschermen is het bij wet geregeld dat het CBS op deze manier met privacygevoelige microdata officiële overheidsstatistiek kan maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen