Skip to main content

De BIO en hoe nu verder?

We zijn alweer aangekomen in 2020, het jaar waarin de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) de voorgaande overheidsbaselines vervangt. Met deze baseline maken we weer een mooie stap vooruit. Een gezamenlijke baseline waarin nog duidelijker het belang van risicomanagement wordt benadrukt en waarin nog duidelijker is aangegeven dat het management informatiebeveiliging moet initiëren en beleggen binnen de organisatie.

De BIO geeft ondersteuning aan organisaties die moeite hebben met het zelfstandig inrichten van informatiebeveiliging. Zo staan in de BIO veel maatregelen die altijd een goed idee zijn. Hoe jouw organisatie er ook uit ziet, maatregelen zoals het patchen van kwetsbaarheden, het maken van backups, goed beheer van digitale identiteiten en bescherming tegen malware zijn namelijk altijd een goed idee. Het kan dus geen kwaad om dit soort maatregelen verplicht te stellen.

Echter, soms levert een verplichte baseline niet het gewenste effect. Bijvoorbeeld bij organisaties die naar eigen zeggen de baseline hebben geïmplementeerd, maar vervolgens bij ons aankloppen voor ondersteuning omdat ze niet weten of ze op het digitale vlak nou veilig zijn of niet. Of bij organisaties die volwassen bezig zijn met risicomanagement en concrete stappen maken in het aanpakken van risico’s, maar vervolgens worden afgerekend op het niet hebben geïmplementeerd van een aantal maatregelen uit de baseline die volgens hen geen serieuze risico’s verminderen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen