Skip to main content

Informatievrager met Woo terug bij af

De Wet open overheid (Woo) zou de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangen. Al bijna een jaar ligt een laatste Woo-versie bij de Tweede Kamer. Intussen lopen bij ruim vijftig gemeenten ‘proeftuinen’. Maar zal het wetsvoorstel de eindstreep wel halen?

‘iDMS gebruikersvriendelijker en overzichtelijker maken’. iDMS is het archiefsysteem van Zuid-Holland en de geciteerde opdracht gaf de provincie zichzelf in een plan van aanpak voor het programma ‘Archief op Koers’ van juni 2016.

Eerder dat jaar had een inspectie plaatsgevonden. “Het algemene oordeel uit de rapportage geeft reden tot grote zorg bij het college (van Gedeputeerde Staten). Ondanks de maatregelen die na de archiefinspectie van 2012 genomen zijn, is het archief- en informatiebeheer van de provincie onvoldoende op orde en is er onvoldoende borging om de provinciale archieven volledig, van goede kwaliteit en toegankelijk te houden gedurende de wettelijk voorgeschreven bewaartermijnen.”

Niet te vroeg dus, eigenlijk al vier jaar te laat, om de boel in Zuid-Holland duchtig aan te pakken. En aangezien informatievoorziening al een tijdje digitaal georganiseerd is ook niet overbodig om iets aan de gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van het archiefsysteem te doen, immers nogal elementaire voorwaarden voor effectief gebruik. ‘Archief op Koers’ plande de verbeterslag voor het vierde kwartaal van 2017.

“Het aandachtspunt bij ons digitale archief (in de wandelgangen ‘iDMS’ genoemd), is dat het geen geavanceerde zoekfunctie kent.”

Deze vaststelling komt niet uit dat plan van aanpak van drieënhalf jaar geleden. De provincie meldde de problemen met zoeken in haar archief afgelopen oktober. Het was een bericht aan de Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek, dat in afwachting verkeerde (en trouwens nog altijd verkeert) van een serieus antwoord op een Wob-verzoek. Dat was half januari gedaan. Eerst wilde de provincie het niet behandelen en toen zij daartoe in een bezwaarprocedure gedwongen werd, bleek de toegankelijkheid van het archief een struikelblok. Het ingeven van een combinatie van zoektermen brengt iDMS zo van streek dat dit, liet de provincie weten, ‘al snel meer dan 10.000 hits oplevert’.
 
Het op orde brengen van de overheidsinformatiehuishouding is een van de weinige onderdelen van de Wet open overheid (Woo), die indieners van informatieverzoeken enig uitzicht kunnen bieden op verbetering van de verstrekkingspraktijk. Daarover wordt al vele jaren geklaagd. Overheidsorganisaties overschrijden bijna standaard de wettelijke beslistermijn en als ze dan eenmaal een besluit hebben genomen, blijken documenten nogal eens gezwart of volledig geweigerd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Data doorverkopen mag soms wel, ondanks strenge privacywet
Verder lezen
Zutphen beschermt privacy van inwoners onvoldoende: We erkennen dat ruiterlijk
Verder lezen
Verouderde stoplichten in Nederland blijken relatief makkelijk te hacken
Verder lezen
Hackers stuurden phishingmails vanuit denhaag.nl
Verder lezen
Gemeenten lopen voor op Rijk met aantal registraties in Algoritmeregister
Verder lezen
Privacy First vraagt minister om aanpassing klantidentificatie banken
Verder lezen
Oekraine bant Telegram bij overheidsdiensten, leger en kritieke infrastructuur
Verder lezen
Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen