Skip to main content

Informatievrager met Woo terug bij af

De Wet open overheid (Woo) zou de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangen. Al bijna een jaar ligt een laatste Woo-versie bij de Tweede Kamer. Intussen lopen bij ruim vijftig gemeenten ‘proeftuinen’. Maar zal het wetsvoorstel de eindstreep wel halen?

‘iDMS gebruikersvriendelijker en overzichtelijker maken’. iDMS is het archiefsysteem van Zuid-Holland en de geciteerde opdracht gaf de provincie zichzelf in een plan van aanpak voor het programma ‘Archief op Koers’ van juni 2016.

Eerder dat jaar had een inspectie plaatsgevonden. “Het algemene oordeel uit de rapportage geeft reden tot grote zorg bij het college (van Gedeputeerde Staten). Ondanks de maatregelen die na de archiefinspectie van 2012 genomen zijn, is het archief- en informatiebeheer van de provincie onvoldoende op orde en is er onvoldoende borging om de provinciale archieven volledig, van goede kwaliteit en toegankelijk te houden gedurende de wettelijk voorgeschreven bewaartermijnen.”

Niet te vroeg dus, eigenlijk al vier jaar te laat, om de boel in Zuid-Holland duchtig aan te pakken. En aangezien informatievoorziening al een tijdje digitaal georganiseerd is ook niet overbodig om iets aan de gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van het archiefsysteem te doen, immers nogal elementaire voorwaarden voor effectief gebruik. ‘Archief op Koers’ plande de verbeterslag voor het vierde kwartaal van 2017.

“Het aandachtspunt bij ons digitale archief (in de wandelgangen ‘iDMS’ genoemd), is dat het geen geavanceerde zoekfunctie kent.”

Deze vaststelling komt niet uit dat plan van aanpak van drieënhalf jaar geleden. De provincie meldde de problemen met zoeken in haar archief afgelopen oktober. Het was een bericht aan de Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek, dat in afwachting verkeerde (en trouwens nog altijd verkeert) van een serieus antwoord op een Wob-verzoek. Dat was half januari gedaan. Eerst wilde de provincie het niet behandelen en toen zij daartoe in een bezwaarprocedure gedwongen werd, bleek de toegankelijkheid van het archief een struikelblok. Het ingeven van een combinatie van zoektermen brengt iDMS zo van streek dat dit, liet de provincie weten, ‘al snel meer dan 10.000 hits oplevert’.
 
Het op orde brengen van de overheidsinformatiehuishouding is een van de weinige onderdelen van de Wet open overheid (Woo), die indieners van informatieverzoeken enig uitzicht kunnen bieden op verbetering van de verstrekkingspraktijk. Daarover wordt al vele jaren geklaagd. Overheidsorganisaties overschrijden bijna standaard de wettelijke beslistermijn en als ze dan eenmaal een besluit hebben genomen, blijken documenten nogal eens gezwart of volledig geweigerd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen