Toezichthouden-door-vaagheid

Een vermeende vernieuwing die we met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kregen zijn de principes van “gegevensbescherming door ontwerp en standaardinstellingen”, in de praktijk vooral privacy-by-design en privacy-by-default genoemd.

De gezamenlijke Europese privacytoezichthouders zijn doende hun kijk op de uitwerking van deze principes te formuleren en hebben een consultatieversie van hun richtlijnen over dit onderwerp gepubliceerd. Een teleurgestelde eerste blik op deze richtlijnen.

Ooit, in 1989, kregen wij een Wet persoonsregistraties. Die bevatte in artikel 8 al een verplichting om bij de verwerking van persoonsgegevens: “De houder draagt zorg voor de nodige voorzieningen van technische en organisatorische aard ter beveiliging van een persoonsregistratie tegen verlies of aantasting van de gegevens en tegen onbevoegde kennisneming, wijziging of verstrekking daarvan. Gelijke plicht rust op de bewerker voor het geheel of het gedeelte van de apparatuur die hij onder zich heeft.”

De terminologie is in de tussentijd wat veranderd, maar de strekking in de AVG is opvallend gelijk gebleven. Het zou daarom in de lijn der verwachtingen liggen dat we inmiddels een helder beeld zouden hebben wat die ‘nodige voorzieningen’ (intussen ‘passende maatregelen’) nu zouden moeten behelzen. Mijn verwachtingen toen de European Data Protection Board, het samenwerkingsorgaan van Europese privacytoezichthouders, met richtlijnen voor privacy-by-design en privacy-by-default kwam, waren dan ook hooggespannen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Toezichthouders van SDT breiden samenwerking in digitaal toezicht uit
Verder lezen
Checklist voor IT contracten onder DORA
Verder lezen
Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen