De Gemeente Amsterdam heeft een algoritmeregister aangekondigd om de transparantie over gebruikte algoritmes en het maatschappelijk draagvlak ervan te vergroten. Maar wat is nu eigenlijk het ‘probleem’ met het gebruik van algoritmes? En komt zo een register wel (voldoende) tegemoet aan de maatschappelijke discussie en de rechten van individuen in de praktijk?
De Gemeente Amsterdam heeft, samen met de Finse hoofdstad Helsinki, een algoritmeregister gelanceerd. Hiermee wordt beoogd om de openheid en transparantie over algoritmes en het maatschappelijk draagvlak voor het gebruik daarvan te vergroten. Door het register wordt iedereen in staat gesteld om gebruikte algoritmes in te zien en mee te denken in het herkennen, dan wel het aanpakken, van de potentiële risico’s ervan.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.