De Gemeente Amsterdam heeft een algoritmeregister aangekondigd om de transparantie over gebruikte algoritmes en het maatschappelijk draagvlak ervan te vergroten. Maar wat is nu eigenlijk het ‘probleem’ met het gebruik van algoritmes? En komt zo een register wel (voldoende) tegemoet aan de maatschappelijke discussie en de rechten van individuen in de praktijk?
De Gemeente Amsterdam heeft, samen met de Finse hoofdstad Helsinki, een algoritmeregister gelanceerd. Hiermee wordt beoogd om de openheid en transparantie over algoritmes en het maatschappelijk draagvlak voor het gebruik daarvan te vergroten. Door het register wordt iedereen in staat gesteld om gebruikte algoritmes in te zien en mee te denken in het herkennen, dan wel het aanpakken, van de potentiële risico’s ervan.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.