Gegevensverlies voorkomen? De cloud schiet te hulp

Toen ik onlangs met een ciso sprak, vroeg ik hem wat hem ‘s nachts wakker hield. ‘Een datalek’, zei hij. Hij ziet datalekken ontstaan bij organisaties van elke omvang en het lijkt een onmogelijke uitdaging om deze te voorkomen.

We hebben allemaal gehoord over de grote hacks die duizenden of miljoenen records blootleggen met gevoelige persoonlijk identificeerbare informatie (pii), handelsgeheimen, privécommunicatie of ander intellectueel eigendom.

Helaas voor mijn ciso-vriend en zijn collega’s zijn cyberaanvallen van hackers niet de enige nachtmerrie als het gaat om het risico van datalekken. Lekken van insiders door boosaardigheid, nalatigheid, onzorgvuldigheid of eenvoudige onwetendheid vormen een even grote bedreiging voor gegevensbescherming en privacy.

Onlangs kwam uit ‘2020 Cost of Insider Threats Global Report ‘ van het Ponemon Institute naar voren dat de oorzaak in ruim zestig procent van de insider-bedreigingen lag bij onzorgvuldigheden van werknemers, en dus niet van kwaadaardige aanvallen. Het rapport stelt ook vast dat het aantal bedreigingen van binnenuit de afgelopen twee jaar met bijna de helft steeg en dat de kosten van die incidenten met een derde omhoog gingen, en wel van een slordige negen miljoen naar een stevige elf miljoen dollar.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.
Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?

Meer recente berichten

Digitaal vertrouwen in bedrijven is fragiel bij Nederlandse consumenten
Verder lezen
Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Verder lezen
Onderzoeksrapport over nationale digitale autonomie
Verder lezen
Blockchain: is het cybersecurity-risico de beloning waard?
Verder lezen
Datalek: adresgegevens ambtenaren gedeeld met schoonmaakbedrijf
Verder lezen
Meer mogelijkheden om informatie te delen voor NCSC
Verder lezen
Documenten 25 kinderen openbaar door datalek in onderwijsplatform
Verder lezen
Handreiking gepubliceerd over vernietiging van digitale overheidsinformatie
Verder lezen
BIO en Thema-uitwerkingen Communicatievoorzieningen
Verder lezen
Gevoelige data veilig analyseren
Verder lezen