Skip to main content

Waarde certificering infobeveiliging vaak overschat

Regelmatig komen kwetsbaarheden aan het licht in omgevingen van leveranciers die al jaren ISO 27001-gecertificeerd zijn. Vaak tot verbazing van opdrachtgevers, lees de (potentiële) klanten van deze leveranciers. In hun beleving ging het om ‘gerenommeerde’ leveranciers die specifiek waren geselecteerd omdat ze dergelijke certificering voeren. En dan mag je toch verwachten dat de beveiliging op orde is? Nee, natuurlijk niet.

De ISO 27001 beschrijft een proces om te komen tot een set passende technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen. Dit informatiebeveiligingsproces is hetgeen dat wordt gecertificeerd en dus niet de beveiligingsmaatregelen die voortvloeien uit dit proces. Een auditor neemt weliswaar enkele steekproeven, maar kijkt niet naar alle beveiligingsmaatregelen en bepaalt ook niet of de aanwezige maatregelen het totale informatiebeveiligingsrisico voldoende afdekken. Dit betekent dat een ISO 27001-certificering aangeeft dat een leverancier in staat wordt geacht op een passende wijze met beveiligingsrisico’s binnen de bedrijfsvoering om te gaan. Dat is zeker waardevol, maar ook niks meer en niks minder, ook al willen leveranciers je soms anders doen geloven.

Net zoals een rijbewijs niet de garantie geeft dat je nooit een ongeluk veroorzaakt of erbij betrokken raakt, is een ISO 27001-certificering op zichzelf ook geen garantie dat de informatiebeveiliging van leveranciers honderd procent op orde is én blijft. Nu is honderd procent sowieso een utopie, maar besef dat het bestaan van een proces niet per definitie het juiste resultaat tot gevolg heeft.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen