Zwakke wachtwoorden medeoorzaak SolarWinds-aanval

Bij de wereldwijde supply-chain-aanval via de software van SolarWinds zijn mogelijk zwakke wachtwoorden gebruikt om binnen te dringen. Het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security heeft dit recentelijk bekendgemaakt.

Het CISA stelde al eerder dat de criminelen behalve via geïnfecteerde SolarWinds-updates ook andere aanvalsmethodes hebben toegepast.

Bruteforce en password spraying

Een van deze methodes is mogelijk het raden van wachtwoorden. Dat kan bijvoorbeeld via een bruteforce-aanval, password spraying en misbruik van slechte beveiligde beheerderswachtwoorden. De overheidsinstantie onderzoekt momenteel verscheidene gevallen waarbij deze technieken mogelijk zijn toegpast.

Microsoft-cloudomgeving

Ongeacht de gebruikte aanvalsmethode hadden de hackers het volgens het CISA voorzien op de Microsoft-cloudomgevingen van slachtoffers. Ze maakten daarbij gebruik van vervalste authenticatietokens. Met aanvullende inloggegevens en API’s waren ze in staat om toegang te hebben tot de cloudomgeving.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.
Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?

Meer recente berichten

Documenten 25 kinderen openbaar door datalek in onderwijsplatform
Verder lezen
Handreiking gepubliceerd over vernietiging van digitale overheidsinformatie
Verder lezen
BIO en Thema-uitwerkingen Communicatievoorzieningen
Verder lezen
Gevoelige data veilig analyseren
Verder lezen
Aantal incidenten met inloggegevens verdubbeld
Verder lezen
440.000 euro boete voor OLVG vanwege onvoldoende beveiliging medische dossiers
Verder lezen
Zweedse politie beboet voor gebruik gezichtsherkenning Clearview
Verder lezen
Wie worden de nieuwe ‘IT-toppers’ in de Tweede Kamer?
Verder lezen
Wat is de ISO27701 en waarom is dit belangrijk voor mij of mijn organisatie?
Verder lezen
Beveiliging van gehackt waterbedrijf onvoorstelbaar knullig
Verder lezen