Autoriteit Persoonsgegevens krijgt ruim twee keer zoveel personeel

Goed nieuws voor de Autoriteit Persoonsgegevens. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie waarin ze het kabinet oproept om het budget voor de toezichthouder dusdanig te verhogen dat ze haar taken beter kan uitoefenen. Het aantal fulltime banen (fte) moet volgend jaar groeien van 184 naar 470.

Autoriteit Persoonsgegevens kampt met ernstig personeelstekort

Aleid Wolfsen, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), roept al langer dat zijn organisatie het vele werk niet aankan. In een interview met dagblad Trouw in november sprak hij over ‘lachwekkende achterstanden’. En dat terwijl het werk van de toezichthouder in zijn ogen met de dag ‘belangrijker en omvangrijker’ wordt. De gevolgen van een datalek kunnen enorm zijn, zo waarschuwde Wolfsen. “Als jouw data wordt gestolen, is dat veel heftiger dan als jouw fiets wordt gestolen. Je bent je data in het digitale tijdperk.”

Het onderzoeken van privacyschendingen is niet de enige taken van de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder kan ook boetes opleggen, wat sinds de inwerkingtreding van de AVG in mei 2018 al enkele malen is gebeurd. Daarnaast houdt de AP zich ook bezig met het geven van voorlichting, maar daar is amper personeel voor. Voor het gehele openbaar bestuur -van gemeentes tot provincies, van zelfstandige bestuursorganen tot ministeries- zijn er 2 fte beschikbaar om voorlichtingsactiviteiten te verzorgen. De financiële sector moet genoegen nemen met 1,75 fte.

In 2020 werden er maar liefst 27.800 privacyklachten ingediend bij de toezichthouder. Op dit moment is het zo dat minder dan één medewerker zich fulltime bezighoudt met deze klachten. De gemiddelde wachttijd voor het afhandelen van een klacht is opgelopen van drie maanden naar een half jaar. Katja Mur, bestuurslid van de privacywaakhond, vertelde dat de toezichthouder momenteel slechts 0,04 procent van alle klachten behandelt. Met tips van burgers over mogelijke privacyschendingen wordt vanwege het personeelstekort niets gedaan. Van alle datalekken die bij de AP binnenkomen, wordt slechts 0,3 onderzocht. Projecten zoals toezicht op algoritmes die persoonsgegevens verzamelen, komen momenteel niet van de grond.

Tweede Kamer stemt in met motie om meer geld vrij te maken voor AP

De cijfers en voorbeelden tonen aan dat de Autoriteit Persoonsgegevens aanzienlijk meer personeel nodig heeft. De Tweede Kamer ziet nu ook de ernst van de huidige situatie in. Vorige week diende Maarten Hijink (SP) een motie in om het budget van de toezichthouder te vergroten.

In de motie -die naast de SP ook werd ondertekend door D66, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, PVV, DENK, 50Plus en PvdD- vragen de opstellers aan de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus om het budget van de toezichthouder dusdanig te verhogen ‘dat zij in staat wordt gesteld om aan het realistische groeipad te kunnen voldoen’. Daarvoor moet de AP groeien van 184 naar 470 fte.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.
Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?

Meer recente berichten

Digitaal vertrouwen in bedrijven is fragiel bij Nederlandse consumenten
Verder lezen
Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Verder lezen
Onderzoeksrapport over nationale digitale autonomie
Verder lezen
Blockchain: is het cybersecurity-risico de beloning waard?
Verder lezen
Datalek: adresgegevens ambtenaren gedeeld met schoonmaakbedrijf
Verder lezen
Meer mogelijkheden om informatie te delen voor NCSC
Verder lezen
Documenten 25 kinderen openbaar door datalek in onderwijsplatform
Verder lezen
Handreiking gepubliceerd over vernietiging van digitale overheidsinformatie
Verder lezen
BIO en Thema-uitwerkingen Communicatievoorzieningen
Verder lezen
Gevoelige data veilig analyseren
Verder lezen