Skip to main content

Burgemeester wil meer camera’s in binnenstad, raad voelt er weinig voor

Een meerderheid van de gemeenteraad van Groningen voelt weinig voor het idee van burgemeester Schuiling om het cameratoezicht in de binnenstad van Groningen uit te breiden. Verschillende partijen vinden de privacy van bezoekers van de binnenstad zwaar wegen.

Schuiling oppert het cameratoezicht in de binnenstad uit te breiden, onder andere om beter zicht te hebben op het verloop van demonstraties. Die zijn er de laatste tijd steeds vaker, en Schuiling zegt het verloop ervan niet goed genoeg te kunnen volgen. Dat kan met vaste camera’s, maar ook met flexibele camera’s die bijvoorbeeld speciaal voor een demonstratie worden geplaatst.

‘Demonstraties niet goed te volgen’

Schuiling liet in juni ook al weten ontevreden te zijn over het cameratoezicht in de binnenstad. Tijdens een vergadering met leden van de gemeenteraad noemde Schuiling de huidige situatie in Groningen ‘abnormaal’.

De burgemeester verwees naar een situatie afgelopen woensdag, toen er in de binnenstad veel politie op de been was omdat er aanwijzingen waren dat er rellen konden uitbreken.

‘Toen ik door de binnenstad liep was het behoorlijk druk op de Grote Markt. Even later op de Radesingel (waar de politie en burgemeester live mee moeten kunnen kijken met demonstraties, red.) wilde ik zien wat ik op de camera’s kon meekrijgen.’

Schuiling geeft aan dat hij niet op de Grote Markt kon kijken, maar enkel tot Tussen Beide Markten en de Kreupelstraat. ‘Stel je nou eens voor dat het uit de hand was gelopen op de Grote Markt. Dan kan ik niet zien waar mensen vandaan komen en naartoe gaan. Dat is de situatie in Groningen en dat vind ik abnormaal.’

De burgemeester wijst erop dat hij de verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid van mensen die op straat lopen. ‘Ik kan niet eens zien welke loopstromen er zijn. Als mensen allerlei stegen in schieten, kan ik de veiligheid niet garanderen. Ik ben daar verantwoordelijk voor en kan het niet tot in detail volgen’, stelt hij.

Geen concreet plan

Hoewel er nog geen concreet plan ligt voor het realiseren van extra cameratoezicht, spraken raadsleden er woensdagavond wel over. Schuiling wil een discussie opstarten over de vraag hoe hij in de toekomst beter zicht kan hebben op hetgeen er in de binnenstad gebeurt tijdens demonstraties, maar vindt een terughoudende gemeenteraad tegenover zich.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen