Burgemeester wil meer camera’s in binnenstad, raad voelt er weinig voor

Een meerderheid van de gemeenteraad van Groningen voelt weinig voor het idee van burgemeester Schuiling om het cameratoezicht in de binnenstad van Groningen uit te breiden. Verschillende partijen vinden de privacy van bezoekers van de binnenstad zwaar wegen.

Schuiling oppert het cameratoezicht in de binnenstad uit te breiden, onder andere om beter zicht te hebben op het verloop van demonstraties. Die zijn er de laatste tijd steeds vaker, en Schuiling zegt het verloop ervan niet goed genoeg te kunnen volgen. Dat kan met vaste camera’s, maar ook met flexibele camera’s die bijvoorbeeld speciaal voor een demonstratie worden geplaatst.

‘Demonstraties niet goed te volgen’

Schuiling liet in juni ook al weten ontevreden te zijn over het cameratoezicht in de binnenstad. Tijdens een vergadering met leden van de gemeenteraad noemde Schuiling de huidige situatie in Groningen ‘abnormaal’.

De burgemeester verwees naar een situatie afgelopen woensdag, toen er in de binnenstad veel politie op de been was omdat er aanwijzingen waren dat er rellen konden uitbreken.

‘Toen ik door de binnenstad liep was het behoorlijk druk op de Grote Markt. Even later op de Radesingel (waar de politie en burgemeester live mee moeten kunnen kijken met demonstraties, red.) wilde ik zien wat ik op de camera’s kon meekrijgen.’

Schuiling geeft aan dat hij niet op de Grote Markt kon kijken, maar enkel tot Tussen Beide Markten en de Kreupelstraat. ‘Stel je nou eens voor dat het uit de hand was gelopen op de Grote Markt. Dan kan ik niet zien waar mensen vandaan komen en naartoe gaan. Dat is de situatie in Groningen en dat vind ik abnormaal.’

De burgemeester wijst erop dat hij de verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid van mensen die op straat lopen. ‘Ik kan niet eens zien welke loopstromen er zijn. Als mensen allerlei stegen in schieten, kan ik de veiligheid niet garanderen. Ik ben daar verantwoordelijk voor en kan het niet tot in detail volgen’, stelt hij.

Geen concreet plan

Hoewel er nog geen concreet plan ligt voor het realiseren van extra cameratoezicht, spraken raadsleden er woensdagavond wel over. Schuiling wil een discussie opstarten over de vraag hoe hij in de toekomst beter zicht kan hebben op hetgeen er in de binnenstad gebeurt tijdens demonstraties, maar vindt een terughoudende gemeenteraad tegenover zich.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen