Burgemeester wil meer camera’s in binnenstad, raad voelt er weinig voor

Een meerderheid van de gemeenteraad van Groningen voelt weinig voor het idee van burgemeester Schuiling om het cameratoezicht in de binnenstad van Groningen uit te breiden. Verschillende partijen vinden de privacy van bezoekers van de binnenstad zwaar wegen.

Schuiling oppert het cameratoezicht in de binnenstad uit te breiden, onder andere om beter zicht te hebben op het verloop van demonstraties. Die zijn er de laatste tijd steeds vaker, en Schuiling zegt het verloop ervan niet goed genoeg te kunnen volgen. Dat kan met vaste camera’s, maar ook met flexibele camera’s die bijvoorbeeld speciaal voor een demonstratie worden geplaatst.

‘Demonstraties niet goed te volgen’

Schuiling liet in juni ook al weten ontevreden te zijn over het cameratoezicht in de binnenstad. Tijdens een vergadering met leden van de gemeenteraad noemde Schuiling de huidige situatie in Groningen ‘abnormaal’.

De burgemeester verwees naar een situatie afgelopen woensdag, toen er in de binnenstad veel politie op de been was omdat er aanwijzingen waren dat er rellen konden uitbreken.

‘Toen ik door de binnenstad liep was het behoorlijk druk op de Grote Markt. Even later op de Radesingel (waar de politie en burgemeester live mee moeten kunnen kijken met demonstraties, red.) wilde ik zien wat ik op de camera’s kon meekrijgen.’

Schuiling geeft aan dat hij niet op de Grote Markt kon kijken, maar enkel tot Tussen Beide Markten en de Kreupelstraat. ‘Stel je nou eens voor dat het uit de hand was gelopen op de Grote Markt. Dan kan ik niet zien waar mensen vandaan komen en naartoe gaan. Dat is de situatie in Groningen en dat vind ik abnormaal.’

De burgemeester wijst erop dat hij de verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid van mensen die op straat lopen. ‘Ik kan niet eens zien welke loopstromen er zijn. Als mensen allerlei stegen in schieten, kan ik de veiligheid niet garanderen. Ik ben daar verantwoordelijk voor en kan het niet tot in detail volgen’, stelt hij.

Geen concreet plan

Hoewel er nog geen concreet plan ligt voor het realiseren van extra cameratoezicht, spraken raadsleden er woensdagavond wel over. Schuiling wil een discussie opstarten over de vraag hoe hij in de toekomst beter zicht kan hebben op hetgeen er in de binnenstad gebeurt tijdens demonstraties, maar vindt een terughoudende gemeenteraad tegenover zich.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.
Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?

Meer recente berichten

Digitaal vertrouwen in bedrijven is fragiel bij Nederlandse consumenten
Verder lezen
Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Verder lezen
Onderzoeksrapport over nationale digitale autonomie
Verder lezen
Blockchain: is het cybersecurity-risico de beloning waard?
Verder lezen
Datalek: adresgegevens ambtenaren gedeeld met schoonmaakbedrijf
Verder lezen
Meer mogelijkheden om informatie te delen voor NCSC
Verder lezen
Documenten 25 kinderen openbaar door datalek in onderwijsplatform
Verder lezen
Handreiking gepubliceerd over vernietiging van digitale overheidsinformatie
Verder lezen
BIO en Thema-uitwerkingen Communicatievoorzieningen
Verder lezen
Gevoelige data veilig analyseren
Verder lezen