Data Privacy Day: if you collect it, protect it – 5 tips

Omdat dataprivacy bij zowel consumenten als bedrijven hoog op de agenda zou moeten staan, vindt jaarlijks Data Privacy Day (28 januari) plaats. De laatste editie stond in het teken van het respecteren van privacy. Volgens het Center for Cyber Security Belgium moeten organisaties verantwoordelijkheid nemen voor het beschermen van de persoonlijke gegevens van individuen tegen ongeautoriseerde toegang en zorgen voor eerlijke, relevante en legitieme gegevensverzameling en -verwerking.

De praktijk leert dat er nog altijd organisaties zijn die niets doen of die het minimale doen om compliant te zijn in het kader van de bescherming van privacy en persoonlijke gegevens. Toch kunnen we gelukkig vaststellen dat privacy in België al regelmatig hoger op de agenda prijkt, ook bij consumenten. Zo zijn er rechtszaken tegen de overheid aangespannen inzake privacygevoelige zaken, zoals vingerafdrukken op de eID-kaart.

Daarnaast neemt het aantal bedrijven toe dat de bescherming van de privacy van hun klanten en medewerkers serieus neemt. De focus ligt dankzij de wetgeving vaak op het beschermen van klantdata, maar dit weerhoudt steeds meer bedrijven er niet van hun eigen kroonjuwelen, oftewel gevoelige data te beschermen. Het is belangrijk inzichtelijk te hebben welke gevoelige informatie je als organisatie bezit. Heel wat data zijn namelijk toch wel gevoelig of kunnen op welke manier dan ook interessant zijn voor kwaadwillenden. Dit verschilt erg per sector.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.
Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?

Meer recente berichten

Meer mogelijkheden om informatie te delen voor NCSC
Verder lezen
Documenten 25 kinderen openbaar door datalek in onderwijsplatform
Verder lezen
Handreiking gepubliceerd over vernietiging van digitale overheidsinformatie
Verder lezen
BIO en Thema-uitwerkingen Communicatievoorzieningen
Verder lezen
Gevoelige data veilig analyseren
Verder lezen
Aantal incidenten met inloggegevens verdubbeld
Verder lezen
440.000 euro boete voor OLVG vanwege onvoldoende beveiliging medische dossiers
Verder lezen
Zweedse politie beboet voor gebruik gezichtsherkenning Clearview
Verder lezen
Wie worden de nieuwe ‘IT-toppers’ in de Tweede Kamer?
Verder lezen
Wat is de ISO27701 en waarom is dit belangrijk voor mij of mijn organisatie?
Verder lezen