Wie gaan er schuil achter WhatsApp-fraude?

Duizenden oplichters zijn actief in de wereld van WhatsApp-oplichting, maar de opsporing van deze criminelen is volgens de politie complex. “We hebben een enorme hoeveelheid informatie en onderzoek nodig om erachter te komen wie een persoon echt is”, aldus Yoanne Spoormans, die werkt bij het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland.

Spoormans is gespecialiseerd in WhatsApp-fraude. Haar team is in het afgelopen half jaar druk bezig geweest met het vinden van een goede werkwijze om de honderden aangiftes die de politie wekelijks binnenkrijgt over deze vorm van fraude te kunnen bijbenen. Het cybercrimeteam richt zich op mensen die makkelijk te achterhalen zijn, om zo via hen het criminele netwerk te onthullen. Vaak zijn dat de geldezels: mensen die zich door online oplichters laten verleiden om hun bankrekening ter beschikking te stellen voor het buitgemaakte geld.

Barrières opwerpen tegen criminelen

Daarnaast probeert de politie het criminele proces te verstoren door bijvoorbeeld barrières op te werpen. Dit doet de politie in samenwerking met WhatsApp en de telecomwereld, én door het gebruik van anonieme simkaarten te verminderen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.
Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?

Meer recente berichten

Meer mogelijkheden om informatie te delen voor NCSC
Verder lezen
Documenten 25 kinderen openbaar door datalek in onderwijsplatform
Verder lezen
Handreiking gepubliceerd over vernietiging van digitale overheidsinformatie
Verder lezen
BIO en Thema-uitwerkingen Communicatievoorzieningen
Verder lezen
Gevoelige data veilig analyseren
Verder lezen
Aantal incidenten met inloggegevens verdubbeld
Verder lezen
440.000 euro boete voor OLVG vanwege onvoldoende beveiliging medische dossiers
Verder lezen
Zweedse politie beboet voor gebruik gezichtsherkenning Clearview
Verder lezen
Wie worden de nieuwe ‘IT-toppers’ in de Tweede Kamer?
Verder lezen
Wat is de ISO27701 en waarom is dit belangrijk voor mij of mijn organisatie?
Verder lezen