Hack the Hague: klein leger aan goedaardige hackers helpt gemeente

Een groeiende groep ethisch hackers verzamelt zich jaarlijks in het stadhuis van Den Haag voor ‘Hâck The Hague’. De missie: kwetsbaarheden in de digitale beveiliging opsporen. Na de laatste editie waren dat er meer dan honderd. “Inderdaad, de dag erna moeten we flink aan de bak”, vertelt CISO Jeroen Schipper van de gemeente Den Haag.

Schipper is sinds 2018 chief information security officer (CISO) bij de gemeente Den Haag, waar hij verantwoordelijkheid heeft voor onder meer informatieveiligheid en cybersecurity. Een jaar voor hij werd aangesteld, organiseerde de gemeente Hâck The Hague voor de eerste keer. “Het bestond dus al een jaar, maar daarna is het uitgegroeid tot een evenement waar nu rond de honderd hackers op afkomen.”

Het idee voor het evenement ontstond in 2017, toen er vanuit de gemeenteraad aan de verantwoordelijke wethouder vragen werden gesteld over informatieveiligheid. Al snel klonk een oproep om digitale beveiliging door ethisch hackers te laten testen, zoals sommige gemeenten in die tijd voor het eerst probeerden. In samenwerking met Cybersprint, van de bekende hacker Pieter Jansen, ontstond al snel Hâck The Hague.

Kritische rekenkamers

“In die periode was er na kritische rekenkamerrapporten veel reuring over de slechte staat van informatieveiligheid. Onze toenmalige wethouder, Rabin Baldewsingh (PvdA), zei: dat gaan we gewoon doen.” Bij de eerste editie kwamen er zo’n veertig ethisch hackers samen in het stadhuis, waar ze live systemen mochten proberen te hacken. Om de sfeer open en transparant te houden, werden ze midden in het atrium geplaatst, waar iedereen, ook bezoekende burgers, ze goed konden zien.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen