Skip to main content

Hack the Hague: klein leger aan goedaardige hackers helpt gemeente

Een groeiende groep ethisch hackers verzamelt zich jaarlijks in het stadhuis van Den Haag voor ‘Hâck The Hague’. De missie: kwetsbaarheden in de digitale beveiliging opsporen. Na de laatste editie waren dat er meer dan honderd. “Inderdaad, de dag erna moeten we flink aan de bak”, vertelt CISO Jeroen Schipper van de gemeente Den Haag.

Schipper is sinds 2018 chief information security officer (CISO) bij de gemeente Den Haag, waar hij verantwoordelijkheid heeft voor onder meer informatieveiligheid en cybersecurity. Een jaar voor hij werd aangesteld, organiseerde de gemeente Hâck The Hague voor de eerste keer. “Het bestond dus al een jaar, maar daarna is het uitgegroeid tot een evenement waar nu rond de honderd hackers op afkomen.”

Het idee voor het evenement ontstond in 2017, toen er vanuit de gemeenteraad aan de verantwoordelijke wethouder vragen werden gesteld over informatieveiligheid. Al snel klonk een oproep om digitale beveiliging door ethisch hackers te laten testen, zoals sommige gemeenten in die tijd voor het eerst probeerden. In samenwerking met Cybersprint, van de bekende hacker Pieter Jansen, ontstond al snel Hâck The Hague.

Kritische rekenkamers

“In die periode was er na kritische rekenkamerrapporten veel reuring over de slechte staat van informatieveiligheid. Onze toenmalige wethouder, Rabin Baldewsingh (PvdA), zei: dat gaan we gewoon doen.” Bij de eerste editie kwamen er zo’n veertig ethisch hackers samen in het stadhuis, waar ze live systemen mochten proberen te hacken. Om de sfeer open en transparant te houden, werden ze midden in het atrium geplaatst, waar iedereen, ook bezoekende burgers, ze goed konden zien.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen
Overheid vraagt op meer dan 100 manieren toestemming voor volgcookies
Verder lezen