Skip to main content

Microsoft Exchange Server gehackt: wat zijn de gevolgen?

De afgelopen dagen kwamen heftige koppen voorbij in het nieuws. Tienduizenden bedrijven zouden risico lopen door grote kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server. Die kwetsbaarheden zou bovendien actief misbruikt worden. Maar wat is er nu echt aan de hand en wat zijn de risico’s?

Op 2 maart 2021 bracht Microsoft een beveiligingsupdate uit voor Exchange Server 2019, 2016, 2013 en 2010. Deze update was opvallend, aangezien Microsoft normaal gesproken alleen beveiligingsupdates uitbrengt op de tweede dinsdag van de maand, ook wel bekend als Patch Tuesday. Deze patch wijkt af van die updatecadans. Ook bijzonder is dat Exchange Server 2010 ook nog een patch kreeg: de ondersteuning van deze elf jaar oude versie liep afgelopen oktober af.

Wat bleek: de patch dicht vier kwetsbaarheden die aanvallers toegang kunnen geven tot het volledige netwerk waar Exchange Server op geïnstalleerd is. Dit was een enorm probleem, aangezien tienduizenden, zo niet honderdduizenden bedrijven wereldwijd gebruikmaken van Exchange om hun e-mail- en kalenderdiensten mee te hosten. Deze kwetsbaarheden werden ook daadwerkelijk uitgebuit door hackers. Daarmee zijn deze kwetsbaarheden gemakkelijk het grootste cybersecurity-incident te noemen in zeker drie maanden. 

Dat klinkt misschien niet als veel, maar dat komt omdat we pas net het SolarWinds-debacle achter de rug hebben.

Zo werkt de hack

Microsoft heeft de hack uitgelegd in een blogpost. In totaal gaat het om vier kwetsbaarheden: CVE-2021-26855CVE-2021-26857CVE-2021-26858 en CVE-2021-27065. De aanvalsmethode, die Microsoft Hafnium noemt, maakt gebruik van een combinatie van deze vier kwetsbaarheden om binnen te dringen op het netwerk waar de Exchange-server op is aangesloten. Met de eerste kwetsbaarheid kon de aanvaller toegang tot de Exchange-server krijgen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen