Mogelijk gegevens van 18.000 personen met buitenlands diploma gelekt

et ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt een mogelijk datalek bij de uitvoering van diplomawaardering als onderdeel van het inburgeringsstelsel. De persoonsgegevens zijn door een externe partij gezien die daar geen toegang toe had moeten hebben.

Minister Ingrid van Engelshoven heeft het datalek middels een Kamerbrief aangekondigd. Daarin staat dat het gaat om een lek bij Nuffic. Potentiële immigranten kunnen als onderdeel van hun inburgering hun buitenlandse diploma’s laten controleren door Nuffic. Die organisatie bepaalt vervolgens wat die diploma’s waard zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Nuffic

Nuffic draait op een digitaal aanvraagsysteem. Een Nederlands bedrijf met een vestiging in Servië, waar onder andere testers en ontwikkelaars van de software actief zijn, heeft het systeem gebouwd. Om die aan de software van Nuffic te laten werken, krijgen zij toegang tot geanonimiseerde persoonsgegevens. Buiten de Europese Unie mogen immers geen Europese persoonsgegevens verwerkt worden.

Gegevens zichtbaar voor werknemers buiten EU

Door een fout in het script dat de persoonsgegevens moest anonimiseren, waren gegevens zichtbaar in de testomgeving in Servië. Ongeveer 60 medewerkers van de Servische afdeling hebben toegang tot die gegevens gehad. Al die medewerkers hebben een verklaring ondertekend dat ze gegevens van hun werk niet openbaar zouden maken, maar hiermee is niet te garanderen dat dit niet alsnog gebeurd is. Er is overigens ook geen indicatie om aan te nemen dat dit wel het geval is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen