Waarom IT-bedrijven wereldwijd meekijken met het Nederlandse Kadaster

Zo’n dertig jaar geleden registreerde het Kadaster vrijwel alles op papier. Inmiddels beheert de organisatie bijna 10 petabyte aan data. Overheden en bedrijven van over de hele wereld kijken mee hoe de organisatie te werk gaat met onder meer kunstmatige intelligentie, pointclouds en image generation. Voorzitter raad van bestuur Frank Tierolff vertelt over de nieuwe digitale uitdagingen.

Veel mensen kennen het Kadaster als de organisatie die precies weet wat van wie is en waar de grens van jou en je buurman loopt. Maar onder de motorkap is het Kadaster een snelgroeiend databedrijf. De organisatie registreert alles op en onder de grond, zoals woningen, wegen, leidingen en de rechten daarop. Naast de rol van registreren, beheert het Kadaster ook de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Landelijke Voorziening Waardering Onroerende Zaken (LV WOZ). De data van het Kadaster worden door particulieren, bedrijven en overheden gebruikt voor besluitvorming.

10 petabyte aan data

“Rechtszekerheid bieden, zo kun je onze taken het beste samenvatten”, aldus Frank Tierolff, die in 2020 voorzitter raad van bestuur werd, nadat hij jarenlang als directielid opdrachtgever was voor IT-gerelateerde zaken. Momenteel beheert het Kadaster zo’n 160 open datasets, die in 2020 meer dan 20 miljard keer werden bekeken, ruim 6 miljard meer dan een jaar eerder. Met zulke cijfers lijkt het Kadaster niet onder te doen voor menig internetplatform. “Het verwerken en delen van al deze data vraagt natuurlijk enorm veel performance. We hebben nu zo’n 3 á 4  petabyte aan data. Omdat we al onze data twee keer hebben gedupliceerd, praat je toch al over zo’n 10 petabyte. Onder de motorkap zijn we een databedrijf.”

IT-agenda

IT werd voor het Kadaster door de jaren heen steeds belangrijker. “We hebben een sterk IT-gerelateerde agenda”, legt Tierolff uit. “In 2018 hebben we ons primaire coresysteem voor de kadastrale registraties vervangen. In tweeënhalf jaar tijd ontwikkelden we een nieuw systeem, waarop we met een ‘big bang’ binnen één dag overschakelden: Kadastrale Objecten en Rechten Systeem (KOERS).” De vernieuwing was nodig omdat het systeem technisch en functioneel op een dood spoor zat, er weinig programmeurs nog kunnen werken met programmeertaal COBOL en omdat er bij het Kadaster steeds meer complexere rechtsfeiten werden ingediend, waardoor registreren steeds meer moeite kostte. “Mede dankzij strakke scrum-agilemethodiek lukte het om binnen de gestelde kaders te blijven. Een mooi moment, want het was toch wel een spannend proces dat we tot op dat moment nog niet op die schaal hadden meegemaakt en waar dus angstvallig naar gekeken werd door deze en genen.”

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.
Security by Design concreet gemaakt
Met de komst van de AVG in 2018, is er ook veel aandacht voor de begrippen ‘Privacy by Design’ en ‘Security by Design’. Maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld en waarom is het zo belangrijk? In deze blog wil ik graag specifiek ingaan op Security by Design.
Mobile Device Management: MDM, MAM en Windows 10
Vanuit de BIO is het helder dat je een vorm van beheer dient te voeren op apparaten, waaronder mobiele apparaten als telefoons, tablets en laptops. Welke mogelijkheden heb je daar eigenlijk tot je beschikking voor iOS, Android en Windows 10?

Meer recente berichten

Boete van 525.000 euro voor Locatefamily.com
Verder lezen
Google Analytics krijgt privacy-update, minder cookies nodig
Verder lezen
Masterclasses informatiebeveiliging
Verder lezen
Nieuw kabinet: kom met een visie voor een toekomstbestendige digitale infrastructuur
Verder lezen
CBS: Relatief veel datalekken in gezondheidszorg
Verder lezen
Slagkracht AIVD en MIVD – De wet dwingt, de tijd dringt, de praktijk wringt
Verder lezen
Stappenplan moet datalek na verlopen domeinnaam voorkomen
Verder lezen
Naar een gemeente met alleen nog veilige wachtwoorden (webinar)
Verder lezen
De digitale gemeente: Sleutel ligt in verbinding beleid en uitvoering
Verder lezen
Praktische problemen bij het afknippen van hashes
Verder lezen