Raad voor het Openbaar Bestuur wil minister voor Digitale Zaken

De politiek moet burgers veel beter beschermen tegen de uitdijende datahonger van overheid en bedrijven. Dit stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) vandaag in zijn advies Sturen of gestuurd worden. Er is te weinig kennis bij politici, waardoor de democratische controle tekortschiet. De ROB pleit daarom voor een minister voor Digitale Zaken.

“We zien bij de toeslagenaffaire wat er mis kan gaan als er ongecontroleerd data worden verzameld en geanalyseerd”, zegt Miranda de Vries van de ROB. “Niemand legt verantwoording af hoe een beslissing is genomen. Wij zeggen: doe dat transparant. Als een politieagent een woning binnentreedt, moet hij ook verantwoording afleggen. Maak ook goede regels voor de digitale wereld.”

De Tweede Kamer constateerde vorig jaar al dat ze te weinig grip heeft op digitalisering. Daarom is er in de Kamer een speciale commissie voor digitale zaken opgericht. Rudy van Belkom van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek vindt dit hoog tijd. Hij maakte de ‘Technologie Kieswijzer’ en sprak daarvoor met partijen die meededen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

“Technologie is politiek gezien nog geen volwassen onderwerp”, zegt hij. Zo zijn de standpunten van partijen vaak “onsamenhangend” of ontbreken die zelfs helemaal in het verkiezingsprogramma. “Er wordt te weinig fundamenteel debat over gevoerd.”

‘Algoritmes zijn niet objectief’

Oud-Kamerlid Kathalijne Buitenweg was voorzitter van de commissie die concludeerde dat er te weinig kennis is bij de Kamer. In haar boek ‘Datamacht en tegenkracht‘ roept zij haar lezers op om niet naïef te zijn over de keerzijde van digitalisering. “Het is belangrijk om te weten dat techniek niet neutraal is, dat algoritmes niet objectief zijn. We moeten veel beter bepalen wat wel en niet aanvaardbaar is”.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?
Privacy: prioriteit of moetje?
Deze week bestond de AVG-privacywet drie jaar. De afgelopen jaren hebben gemeenten hard gewerkt om deze privacywet te implementeren. De grootste frustratie van CISO’s, Privacy Officers en FG’s hierbij, is om de aandacht van bestuurders voor dit onderwerp te krijgen én houden. Want hoe doe je dat?
Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.

Meer recente berichten

Belangen afwegen in de AVG
Verder lezen
Weerbare Digitale Overheid
Verder lezen
Kosten en kansen van ICT in de publieke sector
Verder lezen
Datalekken kosten financieel dienstverleners steeds meer geld
Verder lezen
Hoe ziet de toekomst eruit voor enterprise-encryptie?
Verder lezen
Europees modelcontract data-privacy krijgt update
Verder lezen
Minder privacyklachten en datalekken in 2020
Verder lezen
Nieuwe rol Agentschap Telecom in digitale veiligheid
Verder lezen
Beveiligen kritieke infra moet op identiteitsniveau
Verder lezen
Handreiking voor archiveren van algoritmes gepubliceerd
Verder lezen