Skip to main content

Nucleaire security in de kerncentrale van Borssele

Wat maakt het werken als securitymanager op een kerncentrale nou zo bijzonder? John de Nooijer is de securitymanager van de kerncentrale Borssele van energiemaatschappij EPZ, de enige kerncentrale van ons land, met internationale best practices op het gebied van nucleaire security. De Nooijer: Het is het neusje van de zalm op het gebied van beveiliging, met name waar het gaat om de detectiemiddelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het.

Er is een verschil tussen het gevaar van kerncentrales zoals ons in Hollywood-films wordt voorgespiegeld en de dagelijkse praktijk. Dat laatste heeft alles te maken met het beveiligingsconcept dat is opgezet volgens nationale en internationale richtlijnen. Deze geven aan wat er moet worden beveiligd volgens het principe van detecteren, vertragen, risico inschatten en reageren. John de Nooijer: “We willen precies weten wie zich op het terrein bevindt. Daarom screenen we de mensen, we geven machtigingen af en we verschaffen toegang.”

Beveiligingsschillen: zichtbare en onzichtbare

Securitymanager De Nooijer is verantwoordelijk voor zowel de fysieke beveiliging als de informatiebeveiliging. De fysieke beveiliging betreft het systeem van zichtbare en onzichtbare beveiligingsringen om de kerncentrale.

Het beveiligingsniveau loopt op naarmate je het hart van de kerncentrale dichter nadert. Op de website van EPZ is te lezen dat er in totaal vijf beveiligingsschillen zijn. Per schil wordt het steeds moeilijker om verder binnen te dringen.

De informatiebeveiliging heeft betrekking op de preventieve en correctieve maatregelen. Naast procedures en processen, die onder meer de beschikbaarheid en integriteit van alle vormen van informatie binnen de organisatie garanderen. Met als doel de continuïteit van de informatie te waarborgen en de eventuele gevolgen van beveiligingsincidenten te beperken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen