Nucleaire security in de kerncentrale van Borssele

Wat maakt het werken als securitymanager op een kerncentrale nou zo bijzonder? John de Nooijer is de securitymanager van de kerncentrale Borssele van energiemaatschappij EPZ, de enige kerncentrale van ons land, met internationale best practices op het gebied van nucleaire security. De Nooijer: Het is het neusje van de zalm op het gebied van beveiliging, met name waar het gaat om de detectiemiddelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het.

Er is een verschil tussen het gevaar van kerncentrales zoals ons in Hollywood-films wordt voorgespiegeld en de dagelijkse praktijk. Dat laatste heeft alles te maken met het beveiligingsconcept dat is opgezet volgens nationale en internationale richtlijnen. Deze geven aan wat er moet worden beveiligd volgens het principe van detecteren, vertragen, risico inschatten en reageren. John de Nooijer: “We willen precies weten wie zich op het terrein bevindt. Daarom screenen we de mensen, we geven machtigingen af en we verschaffen toegang.”

Beveiligingsschillen: zichtbare en onzichtbare

Securitymanager De Nooijer is verantwoordelijk voor zowel de fysieke beveiliging als de informatiebeveiliging. De fysieke beveiliging betreft het systeem van zichtbare en onzichtbare beveiligingsringen om de kerncentrale.

Het beveiligingsniveau loopt op naarmate je het hart van de kerncentrale dichter nadert. Op de website van EPZ is te lezen dat er in totaal vijf beveiligingsschillen zijn. Per schil wordt het steeds moeilijker om verder binnen te dringen.

De informatiebeveiliging heeft betrekking op de preventieve en correctieve maatregelen. Naast procedures en processen, die onder meer de beschikbaarheid en integriteit van alle vormen van informatie binnen de organisatie garanderen. Met als doel de continuïteit van de informatie te waarborgen en de eventuele gevolgen van beveiligingsincidenten te beperken.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?
Privacy: prioriteit of moetje?
Deze week bestond de AVG-privacywet drie jaar. De afgelopen jaren hebben gemeenten hard gewerkt om deze privacywet te implementeren. De grootste frustratie van CISO’s, Privacy Officers en FG’s hierbij, is om de aandacht van bestuurders voor dit onderwerp te krijgen én houden. Want hoe doe je dat?
Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.

Meer recente berichten

Belangen afwegen in de AVG
Verder lezen
Weerbare Digitale Overheid
Verder lezen
Kosten en kansen van ICT in de publieke sector
Verder lezen
Datalekken kosten financieel dienstverleners steeds meer geld
Verder lezen
Hoe ziet de toekomst eruit voor enterprise-encryptie?
Verder lezen
Europees modelcontract data-privacy krijgt update
Verder lezen
Minder privacyklachten en datalekken in 2020
Verder lezen
Nieuwe rol Agentschap Telecom in digitale veiligheid
Verder lezen
Beveiligen kritieke infra moet op identiteitsniveau
Verder lezen
Handreiking voor archiveren van algoritmes gepubliceerd
Verder lezen