Skip to main content

Broodnodige lessen online monitoring en privacy

Als zelfs het OM de wettelijke regels niet kent of in acht neemt, staat de geloofwaardigheid van de opsporing op het spel. Maar ook de gemeentelijke overheid heeft nog een lesje te leren als het gaat om online monitoring en privacy.

Onlangs kwam aan het licht dat politie en justitie met het achterhalen van verdachten via het kentekenregistratiesysteem flink over de schreef zijn gegaan. Met een geavanceerd systeem van camera’s boven de Nederlandse snelwegen worden dagelijks miljoenen kentekens van auto’s geregistreerd. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bewegingen van verdachte auto’s worden nagegaan. Dat dit van nut kan zijn, bleek onlangs bij de snelle aanhouding van twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries.

Heel praktisch, en strafbaar

Naast foto’s van kentekens worden ook foto’s van de auto’s gemaakt, én van de inzittenden. Dit is aan de ene kant natuurlijk heel praktisch voor opsporingsdiensten, maar omdat een wettelijk kader hiervoor ontbreekt is het aan de andere kant ook strafbaar. Desondanks zouden de beelden vijf jaar lang zijn gebruikt voor de opsporing en in strafrechtelijke onderzoeken. Gelet op de voorbeeldrol van justitie is het misschien niet verwonderlijk dat het ook bij gemeenten misgaat met de privacy.

Dat ook de lokale overheid nog een lesje te leren heeft op dit gebied, bleek pas weer uit kritiek op zogenoemde klik-apps. En kort daarvoor al uit een onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Gemeenten houden Facebook-groepen en Twitter-profielen in de gaten om zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden als rellen en demonstraties, aldus de onderzoekers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen