Broodnodige lessen online monitoring en privacy

Als zelfs het OM de wettelijke regels niet kent of in acht neemt, staat de geloofwaardigheid van de opsporing op het spel. Maar ook de gemeentelijke overheid heeft nog een lesje te leren als het gaat om online monitoring en privacy.

Onlangs kwam aan het licht dat politie en justitie met het achterhalen van verdachten via het kentekenregistratiesysteem flink over de schreef zijn gegaan. Met een geavanceerd systeem van camera’s boven de Nederlandse snelwegen worden dagelijks miljoenen kentekens van auto’s geregistreerd. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bewegingen van verdachte auto’s worden nagegaan. Dat dit van nut kan zijn, bleek onlangs bij de snelle aanhouding van twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries.

Heel praktisch, en strafbaar

Naast foto’s van kentekens worden ook foto’s van de auto’s gemaakt, én van de inzittenden. Dit is aan de ene kant natuurlijk heel praktisch voor opsporingsdiensten, maar omdat een wettelijk kader hiervoor ontbreekt is het aan de andere kant ook strafbaar. Desondanks zouden de beelden vijf jaar lang zijn gebruikt voor de opsporing en in strafrechtelijke onderzoeken. Gelet op de voorbeeldrol van justitie is het misschien niet verwonderlijk dat het ook bij gemeenten misgaat met de privacy.

Dat ook de lokale overheid nog een lesje te leren heeft op dit gebied, bleek pas weer uit kritiek op zogenoemde klik-apps. En kort daarvoor al uit een onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Gemeenten houden Facebook-groepen en Twitter-profielen in de gaten om zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden als rellen en demonstraties, aldus de onderzoekers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen