Ransomware is een bittere realiteit, dus hoe slaan bedrijven terug?

Ransomware-aanvallen hebben een enorm gat geslagen in de financiële boekhouding van bedrijven die losgeld hebben betaald. Daarnaast is het risico op dergelijke aanvallen alleen maar groter geworden door de massale transitie naar het thuiswerken van de afgelopen periode. Het verleggen van de grenzen van het kantoor naar online locaties op afstand heeft ernstige kwetsbaarheden blootgelegd waar criminelen dankbaar misbruik van hebben gemaakt.

Dit stelt Dave Russell, Vice President, Enterprise Strategy bij Veeam: “Inmiddels vindt er elke elf seconden ergens op de wereld een ransomware-aanval plaats. Om dit in context te plaatsen: in de vijf minuten die het je kost om dit artikel te lezen, zijn er 27 bedrijven aangevallen met ransomware. Ondanks dat het beste advies is om niet toe te geven aan cyberaanvallers en vooral niet te betalen, doen de meeste bedrijven dat wel. Zij voelen extreme druk om de schade te beperken en dat doen zij – in hun ogen – door te betalen.

Vooral bedrijven die al moeite hebben het hoofd boven water te houden als gevolg van de COVID-19-pandemie, besluiten vaker om toch losgeld te betalen in plaats van verdere schade op te lopen. Dit moedigt cybercriminelen echter alleen maar aan om deze lucratieve illegale markt te blijven exploiteren. Dat blijkt dan ook uit de 600 procent toename van aanvallen sinds het begin van de pandemie.

Er is ook positief nieuws. Bedrijven en overheden hebben inmiddels erkend dat dit niet langer zo kan. Ransomware staat nu niet alleen hoog op de agenda van menig bestuurskamer, het wordt zelfs besproken bij de G7 en is onderwerp van gesprek bij ontmoetingen tussen wereldleiders. Dit is hét moment om een vuist te maken tegen ransomware en om na te denken over moderne gegevensbescherming.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen