3 privacy functies in Android 12: zo gebruik je ze

Android 12 geeft gebruikers meer inzicht over welke apps gebruikmaken van je microfoon of camera, en daarna kan je overgaan tot actie. Je kan die apps de rechten ontzeggen, of dat in één keer voor alle apps met een druk op de knop. Dit zijn de drie nieuwe privacyfuncties van Android 12.

Android 12 en privacy

Privacy op onze Android-toestellen is voor veel gebruikers een bezorgdheid, dat blijkt uit een recent onderzoek van Kaspersky. Het is niet toevallig dat Google bij elke nieuwe release van Android een nieuwe reeks functionaliteiten introduceert die gebruikers meer controle geven over hun privacy.

Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid in Android 11 om apps eenmalig toestemming te geven. Google heeft in Android 12 sinds de tweede bètaversie heel wat nieuwigheden aangekondigd op het vlak van privacy. We zetten alles op een rijtje en tonen waar je alle functies vindt. Je kan ze ook allemaal aan het werk zien in de video onderaan dit artikel.

1. Privacydashboard

Met Android 12 komt het nieuwe Privacydashboard, ofwel een menu dat je meer inzichten geeft over de apps die van toestemming op je telefoon gebruikmaken. In een een oogopslag zie je welke apps toegang hebben tot de camera, de microfoon of je locatie. Je kan dan voor elk van deze toestemmingen een tijdlijn opvragen, en daarin ontdek je op welke momenten apps gebruik hebben gemaakt van de toestemming.

Stel, een app heeft van de camera gebruik gemaakt, dan kan je ook in de details lezen waarom die app dat heeft gedaan. In dat laatste geval moeten Appontwikkelaars wel eerst dergelijke omschrijvingen opstellen. het lijkt erop dat Google dat niet gaat verplichten, maar enkel aanmoedigen. Tot slot kan je in het Privacydashboard ook kijken welke andere (minder gevoelige) rechten door apps werden gebruikt in de voorbije 24 uur.

Zo vind je het Privacydashboard:

  1. Open de Instellingen van je telefoon
  2. Kies Privacy
  3. Tik op Privacydashboard
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen