AP: scherm woonadressen zzp-ers af in Handelsregister

De woonadressen van zzp’ers zouden niet meer zomaar voor iedereen te vinden moeten zijn via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) raadt aan voortaan de woonadressen van zzp’ers alleen beschikbaar te maken voor bepaalde beroepsgroepen en instanties, zoals advocaten, notarissen en deurwaarders.

Dat schrijft de AP in een wetgevingsadvies aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Een veelgehoorde klacht onder zzp’ers is dat hun woonadres voor iedereen te raadplegen is in het Handelsregister van de KvK. Soms met het gevolg dat zij worden gestalkt of bedreigd door mensen die hun persoonsgegevens in het Handelsregister hebben gevonden. Voor zzp’ers die vanuit huis werken is het adres van hun onderneming hetzelfde als hun woonadres.

Thuis opzoeken

‘Je zal maar zzp’er zijn in de psychiatrie, en bang zijn dat een cliënt je thuis opzoekt’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. ‘Of last hebben van een ex-partner, en constant in je achterhoofd hebben dat hij of zij zó kan vinden waar je nu woont. En het is toch onacceptabel als een journalist of activist denkt: ik publiceer dit artikel niet, want ik word al bedreigd en straks staan ze bij mij voor de deur. Daarnaast is er het risico dat zzp’ers slachtoffer worden van bijvoorbeeld identiteitsfraude aan de hand van persoonsgegevens uit het Handelsregister.’

Geen noodzaak

De AP ziet op dit moment geen noodzaak voor het openbaar maken van adressen van zzp’ers via het Handelsregister. Het Handelsregister is bedoeld om rechtszekerheid te garanderen. Zodat mensen en bedrijven kunnen opzoeken of de persoon met wie ze zaken doen, ook bevoegd is om namens het betreffende bedrijf te spreken. Die vraag is bij zzp’ers niet aan de orde: de zzp’er ís zelf zijn of haar bedrijf en vertegenwoordigt verder niemand. Bovendien zijn bedrijven verplicht om op iedere factuur hun adres te vermelden. Dus hun zakenpartners beschikken vaak al over het adres van zzp’ers en hoeven daarvoor niet het Handelsregister te raadplegen.

‘Het lijkt dus niet noodzakelijk om woonadressen van zzp’ers voor iedereen toegankelijk te maken. En het levert wel allerlei problemen op. Dat moet dus anders’, zegt Wolfsen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De impact van de nieuwe ISO27002 op de BIO
Met de komst van de nieuwe ISO27002 zal ook de BIO veranderen. Wat is de impact van deze verandering? Lees het in de blog.
Applicatiebeheer in relatie tot de BIO
De implementatie van de BIO is niet alleen specifiek de verantwoording van de CISO. Het is een samenspel van diverse specialisten uit verschillende vakgebieden, waaronder ook applicatiebeheer.
Zó hack je een stad!
Elke organisatie is te hacken. Met de e-guide ‘Zo hack je een stad’ van Den Haag kan iedere gemeente nu een eigen variant organiseren.

Meer recente berichten

Google Analytics binnenkort verboden?
Verder lezen
Besluitvormers weten niet hoe ze proactiever kunnen zijn op het gebied van cybersecurity
Verder lezen
Maak van cybercriminaliteit een echt misdrijf
Verder lezen
Deel patienten weigert e health wegens privacy zorgen
Verder lezen
HUB privacy en gegevensdeling beschikbaar
Verder lezen
Week van de Digitale Ethiek
Verder lezen
Cybersecurity: de trends van nu
Verder lezen
Privacy of veiligheid? Defensie wil tijdelijke aanpassingen sleepwet voor cyberaanvallen
Verder lezen
Digitale identiteit met al je persoonsgegevens? Als het aan Nederland en de EU ligt wel
Verder lezen
Cyberaanval tegen Defensie legt mailverkeer al vier weken plat
Verder lezen