Utrechtse politiek stelt vragen over privacy bij deelbakfietsen

De Utrechtse VVD en PVV hebben de gemeente vragen gesteld over het privacybeleid rondom de deelbakfietsen van Cargoroo. Het Amsterdamse bedrijf dat de gele bakfietsen verhuurt zou onrechtmatig vragen om het legitimatiebewijs van de huurders.

Mensen die de deelbakfietsen wensen te gebruiken, moeten een account aanmaken bij Cargoroo. De bakfietsverhuurder vraagt om persoonsgegevens. Een naam, adres en contactgegevens doorgeven, dat is toegestaan. Maar Cargoroo zou ook vragen om een kopie van een identiteitsbewijs. Dat mag niet zomaar omdat hier onder andere het burgerservicenummer op staat.

Verzamelen

Nu willen de Utrechtse VVD en PVV, die afzonderlijk van elkaar schriftelijke vragen hebben ingediend, weten hoe het kan dat de gemeente zomaar heeft toegestaan dat het Amsterdamse bedrijf onrechtmatige gegevens verzamelt? De verhuurder van de deelbakfietsen is immers een partner van de gemeente. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen