Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend

Sinds 1 november 2020 heeft de Rijksoverheid haar eerste Chief Information Security Officer (CISO). Aart Jochem is het boegbeeld van informatiebeveiligings- en privacy beleid. Door de onderlinge afhankelijkheden is het belangrijk samen te werken. In de dagelijkse aanpak en als het misgaat. Kloppen de draaiboeken en contactlijsten nog, weten we elkaar te vinden?

Rijksbrede samenwerking

Elk ministerie heeft zijn eigen CISO en Aart Jochem is de verbindende factor: “Het is mijn taak om de versnippering te verminderen en samenhang aan te brengen, dat gaat steeds beter. In het begin zag nog niet iedereen de urgentie om samen te werken en was de gedachte soms: ‘we kunnen het zelf wel’. Inmiddels weten we beter wat we aan elkaar hebben. De nieuwe i-strategie, waar we gezamenlijk naar een veilige digitale toekomst werken, benadrukt dat nog eens.”

Lessen uit de financiële wereld

Hiervoor was Jochem werkzaam bij een pensioenuitvoeringsorganisatie. Financiële instellingen staan er om bekend voor te lopen als het gaat om digitale weerbaarheid. Zij hebben een actief beleid als het gaat om cybersecurity. Jochem: “Het is voor een bank eenvoudig te berekenen wat de schade is als een bankrekening wordt geplunderd. De rol van De Nederlandsche Bank (DNB) zie ik als voorbeeld hoe je een hele sector naar een hoger niveau kan tillen. De DNB stimuleert de sector om digitale weerbaarheid te blijven ontwikkelen. Zo help je volwassenheid én feitelijke veiligheid te vergroten. Voor de overheid is het moeilijker de schade door cyberkwetsbaarheid te voorspellen en daarom bestaat de neiging om andere prioriteiten te stellen en meer op incidenten te acteren.”

Zorgen

Maakt u zich zorgen over de digitale kwetsbaarheid van de overheid? “Jazeker, en terecht. Alle adviezen en rapporten over de digitale dreiging zijn ernstig en ook de berichten in de media, van het NCSC en de inlichtingdiensten liegen er niet om. Bescherming van gevoelige gegevens van burgers en organisaties moet topprioriteit zijn, niet éénmalig maar er moet continu in geïnvesteerd worden. We lopen door het vele thuiswerken bovendien extra risico omdat medewerkers vaker vanaf hun eigen apparatuur en werkplek met gevoelige informatie werken. Ik heb thuis een degelijke papierversnipperaar staan dat is niet bij iedereen het geval. De Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer delen al geruime tijd onvolkomenheden uit als het gaat om informatiebeveiliging. Dus ik denk dat we gas moeten geven om bij te blijven.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen