Skip to main content

Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak

U vindt goede informatiebeveiliging duur? Dan rekent u de kosten van het ontbreken van goede beveiliging van informatiesystemen niet mee. Gemeenten hebben een maatschappelijke plicht en daaronder valt ook de dienstverlening aan de meest kwetsbaren. Joost de Jong, wethouder in Eindhoven: Ga jij tegen iemand met een uitkering zeggen dat ‘ie twee maanden moet wachten op zijn geld, omdat de systemen platliggen?

In december 2020 werd raadslid Joost de Jong plots wethouder financiën en bedrijfsvoering van de gemeente Eindhoven, als tijdelijk vervanger van de zittend wethouder. Daarvoor had Joost een IT-functie bij het ministerie van Defensie, waar “alle ICT als essentieel wordt gezien, van informatie- tot en met wapensystemen”. In Eindhoven vallen bedrijfsvoering, ICT en financiën in één portefeuille, dus de voormalig militair pakte bij de gemeente de technische draad weer op. Dacht hij.

Alles gaat goed

“In mijn eerste voorstelrondje vroeg ik de ambtenaren hoe het stond met de beveiliging van gegevens bij de gemeente. Toen kreeg ik het legendarische antwoord: ‘met de beveiliging gaat het goed, we hebben alle audits gehaald.’ Toen vroeg ik hoe het zat met het risicoprofiel van de gemeente, het aanvalsplan, het rampenplan, de plannen voor back-up & restore, de risiconiveaus en de jaarplanning en het werd duidelijk dat het onderwerp informatiebeveiliging niet op de politieke tafel lag zoals ik het voor ogen had.”
De positie van digitale veiligheid is ook geen gemakkelijke. Wanneer het goed geregeld is, merkt niemand dat het werkt. Gemeenten hebben een BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid), maar dat is een norm en in bestuurlijk opzicht dus vrijblijvend. Wat moet er verplicht worden geregeld? Joost miste best practices en harde richtlijnen. “Partijen bij de rijksoverheid hebben zicht op bedreigingen. Maar waar hebben gemeenten mee te maken? Moeten we ons voorbereiden op internationale spelers, criminele organisaties of lokale groepen met een criminele agenda? Wat wordt er van ons verwacht? Leg de bijbehorende maatregelen dan ook maar wettelijk vast, voor alle overheidsorganisaties.”

Onderbroken dienstverlening

Wat Joost mist in de brede discussie over digitale veiligheid is de blik op de burger. “Dit gaat niet over de gemeenten zelf, maar over de kwetsbare mensen waar wij onze dienstverlening op inrichten. Dat vind ik een onderbelicht risico van de digitale dreiging: hoe kwetsbaarder de burger, hoe meer informatie de gemeente over die persoon heeft, hoe harder die wordt getroffen. Ga jij tegen iemand die afhankelijk is van zijn uitkering zeggen: kom over twee maanden maar terug wanneer alles weer is gerepareerd?”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen