Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek

Na een inbraak is het vaak meteen duidelijk wat er gestolen is en wat de dieven ermee kunnen. Maar wat als het gaat om een digitale inbraak, een datalek, zoals bij de provincie Gelderland? Waar belanden jouw gestolen gegevens dan? En wat doen criminelen ermee? Wat kun je zelf nog doen als je de dupe wordt van dit steeds groter wordende probleem?

Pling. Roel ziet een nieuwe mail verschijnen van een bekende telefoonprovider: ‘Bedankt voor het doorgeven van uw nieuwe adres.’ Roel kijkt er van op. ,,Nieuwe adres? Ik ben al jaren niet meer verhuisd.” De provider kent hij wel: zijn zoon heeft via dat bedrijf een telefoonabonnement.

Roel, een voormalig politieman, laat de boodschap voor wat die is. Zal wel een foutje zijn, denkt hij. Maar een uur later klinkt opnieuw het ‘pling-geluidje’ van zijn mailbox. Weer die provider. ‘Bedankt voor uw bestelling, die wordt zo snel mogelijk verzonden.’

Alarmbellen

Ditmaal gaan alle alarmbellen bij Roel af. Hij heeft niks besteld, zijn zoon ook niet. En nu is er een peperdure smartphone aangeschaft en die is op weg naar een adres in Haarlem dat hij niet kent. Inderdaad, het ‘nieuwe adres’ dat even daarvoor in de adreswijziging ook werd genoemd. 

Waar anderen de mail misschien niet zo vaak checken, of gewoonweg niet zo scherp zijn, grijpt Roel wel meteen in. Hij weet de bestelling – van zo’n 800 euro – net op tijd stop te zetten.

Puzzelstukjes

Hoe kon dit gebeuren? Pas aan het einde van die hectische dag vallen de puzzelstukjes op hun plek. Zijn zoon kocht ooit iets via een website die goedkope kabeltjes verkoopt. Hij liet zijn gegevens achter. Korte tijd later las Roel in het nieuws dat de website slachtoffer was geworden van een datalek. En waar dat eerst een soort ongrijpbaar probleem leek, komt het nu ineens ‘zijn echte wereld binnen’.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen