Gecoordineerd EU plan in strijd tegen cyberaanvallen

Een strijd die niet wordt gevoerd met wapens maar met digitale programmacodes die informatie stelen of computers buiten werking zetten. Het klinkt wat onwerkelijk maar de dreigingen voor een cyberoorlog in Europa zijn groot. Daarom vindt de Europese Commissie het noodzakelijk dat de Europese Unie, EU, een sterk front creeert tegen dergelijke cyberaanvallen en wil zij kijken naar de mogelijkheden om een gezamenlijke cybereenheid te ontwikkelen.

Onlangs heeft de Raad conclusies aangenomen over de Europese gezamenlijke cybereenheid en daarmee aangegeven hoe de EU cybersecurity verder kan ontwikkelen. De gezamenlijke cybereenheid is een aanvulling op het Europees beleid voor cybersecurity. Hier krijgen ook decentrale overheden mee te maken, omdat zij steeds vaker slachtoffer worden van cybercriminaliteit.

EUROPESE GEZAMENLIJKE CYBEREENHEID

Op 23 juni 2021 publiceerde de Commissie de aanbeveling voor het opzetten van een gezamenlijke cybereenheid in de EU, als aanvulling op het huidige Europees cybersecuritybeleid. Deze eenheid wordt ook wel Joint Cyber Unit genoemd.

De gezamenlijke cybereenheid bestaat uit een virtueel en fysiek platform voor technische en operationele samenwerking in de EU om voorbereid te zijn op grootschalige cyberaanvallen. De Commissie hoopt hiermee op een gecoordineerde reactie van alle relevante actoren binnen de EU. Daarnaast is het streven dat deze actoren bijstand van elkaar kunnen verwachten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen
AP adviseert Eerste Kamer: neem WGS niet aan
Verder lezen
Grapperhaus: overheid niet traag met cybersecurity
Verder lezen