Skip to main content

IPv6 bij Nederlandse overheden

Vanaf 31 december 2021 moeten alle Nederlandse overheden bereikbaar zijn via het Internet Protocol versie 6, IPv6. Veel overheidsorganisaties hebben dit al geregeld. Voor veel organisaties is dit namelijk een kleine actie.

Overheidsbrede afspraak, alle overheden eind 2021 op IPv6

Er is een overheidsbrede afspraak dat alle overheidsorganisaties vanaf 31 december 2021 bereikbaar moeten zijn zowel via IPv4 als via IPv6. Dat geldt voor websites en emaildomeinen. Dit heeft de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in april 2020 geantwoord op Kamervragen over IPv6. Nota bene is IPv6 sinds 2010 een verplichte standaard volgens de pas toe of leg uit lijst van het Forum Standaardisatie.

IPv6 is nodig voor groei van het internet

Om een verbinding te maken met het internet is een IP adres nodig. In het huidige systeem Internet Protocol versie 4, IPv4, is de voorraad IP adressen op. Dat komt omdat we steeds meer adressen nodig hebben. Bijvoorbeeld voor slimme apparaten met internet toegang. Om het tekort op te lossen, is Internet Protocol versie 6, IPv6, ontwikkeld. Daardoor komt er een groot aantal IP adressen bij. In de Factsheet IPv6 leest u achtergrondinformatie over IPv6. Omdat het nog geruime tijd duurt voordat IPv6 overal is geimplementeerd, zal voorlopig gewerkt worden volgens het zogenaamde dual stack principe. Dit betekent dat websites en emaildomeinen zowel via IPv4 als IPv6 bereikbaar moeten worden gemaakt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen