IPv6 bij Nederlandse overheden

Vanaf 31 december 2021 moeten alle Nederlandse overheden bereikbaar zijn via het Internet Protocol versie 6, IPv6. Veel overheidsorganisaties hebben dit al geregeld. Voor veel organisaties is dit namelijk een kleine actie.

Overheidsbrede afspraak, alle overheden eind 2021 op IPv6

Er is een overheidsbrede afspraak dat alle overheidsorganisaties vanaf 31 december 2021 bereikbaar moeten zijn zowel via IPv4 als via IPv6. Dat geldt voor websites en emaildomeinen. Dit heeft de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in april 2020 geantwoord op Kamervragen over IPv6. Nota bene is IPv6 sinds 2010 een verplichte standaard volgens de pas toe of leg uit lijst van het Forum Standaardisatie.

IPv6 is nodig voor groei van het internet

Om een verbinding te maken met het internet is een IP adres nodig. In het huidige systeem Internet Protocol versie 4, IPv4, is de voorraad IP adressen op. Dat komt omdat we steeds meer adressen nodig hebben. Bijvoorbeeld voor slimme apparaten met internet toegang. Om het tekort op te lossen, is Internet Protocol versie 6, IPv6, ontwikkeld. Daardoor komt er een groot aantal IP adressen bij. In de Factsheet IPv6 leest u achtergrondinformatie over IPv6. Omdat het nog geruime tijd duurt voordat IPv6 overal is geimplementeerd, zal voorlopig gewerkt worden volgens het zogenaamde dual stack principe. Dit betekent dat websites en emaildomeinen zowel via IPv4 als IPv6 bereikbaar moeten worden gemaakt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen
AP adviseert Eerste Kamer: neem WGS niet aan
Verder lezen
Grapperhaus: overheid niet traag met cybersecurity
Verder lezen