Hey psst, wil je mijn wachtwoord weten?

Het slechtst bewaarde geheim op internet: mensen delen op grote schaal wachtwoorden van persoonlijke accounts. Volgens schattingen zou een derde van ruim tweehonderd miljoen Netflix gebruikers zijn inloggegevens doorfluisteren aan familieleden, zelfs al zijn ze geen familie.

Door wachtwoorden te delen met anderen, deel je de abonnementskosten van het groeiend aantal videodiensten. Hoe meer zielen, hoe lager de prijs. In goed Nederlands: password sharing is het nieuwe file sharing. En hoewel het gebruik van gezinsabonnementen buiten het gezin oogluikend wordt toegestaan, lopen Netflix, Disney plus en Spotify zo miljarden aan omzet mis.

Afgezien van de economische impact is het niet zonder risico om wachtwoorden te delen. Je weet niet of anderen wel voorzichtig zijn met je gegevens. Wachtwoorden zijn an sich al zwak, makkelijk te raden, makkelijk te stelen en te misbruiken. Wachtwoorden die je deelt, zullen waarschijnlijk niet erg complex zijn. Probeer maar eens twintig leestekens met hoofdletters en exotische symbolen foutloos over te typen.

In het ergste geval gebruik je het gedeelde wachtwoord ook nog voor andere diensten. Zo een slordigheid is voer voor hackers, niet alleen bij consumenten. Veel organisaties hebben er een handje van om eenvoudige wachtwoorden te blijven gebruiken voor diensten waarop meerdere medewerkers inloggen.

Dat kan beter, vonden ze bij 1Password. Deze wachtwoordmanager bedacht een hulpje voor het veilig delen van wachtwoorden met anderen. De afkorting verdient een standbeeld: PSST!, dat staat voor password secure sharing tool.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Multi party disclosure, hoe zit het precies?
Verder lezen
Uden lekt persoonlijke info in zaak grote grazers Maashorst: zo slecht doorgekrast dat het toch te lezen is
Verder lezen
Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen