Conclusie uit Citrix rapport OVV: Nederland loopt digitaal gevaar

De Nederlandse aanpak van digitale veiligheid schiet tekort en daardoor loopt de maatschappij gevaar van ontwrichting door digitale aanvallen. Fundamentele veranderingen moeten snel worden doorgevoerd, adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het vandaag uitkomende rapport naar aanleiding van het grote Citrix securitygat van eind 2019. Het huidige Log4j beveiligingsdrama wordt in wezen ook aangekaart.

De onderzoekraad heeft namelijk niet sec het nu 2 jaar oude incident met Citrix-software onder de loep genomen. Het zelfstandige bestuursorgaan heeft breder gekeken naar digitale veiligheid, de rol van software, IT-beheer en maatschappelijke impact. Naast het geruchtmakende Citrix-geval zijn ook andere, eerdere voorvallen, met verschillende soorten inbreuken op digitale beveiliging, bekeken.

Geen nationale structuur

OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt over de Citrix-casus: Uit dit voorval blijkt dat Nederlandse overheidsorganisaties en bedrijven zeer kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen en dat er geen nationale structuur is waarbinnen alle potentiele slachtoffers van cyberaanvallen tijdig worden gewaarschuwd. De OVV merkt in het persbericht op dat aanvallers tot op de dag van vandaag illegale toegang hebben tot systemen en data in bedrijven en organisaties die zij op elk moment kunnen activeren met disruptieve effecten op bedrijfsprocessen, dienstverlening, privacy en veiligheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De impact van de nieuwe ISO27002 op de BIO
Met de komst van de nieuwe ISO27002 zal ook de BIO veranderen. Wat is de impact van deze verandering? Lees het in de blog.
Applicatiebeheer in relatie tot de BIO
De implementatie van de BIO is niet alleen specifiek de verantwoording van de CISO. Het is een samenspel van diverse specialisten uit verschillende vakgebieden, waaronder ook applicatiebeheer.
Zó hack je een stad!
Elke organisatie is te hacken. Met de e-guide ‘Zo hack je een stad’ van Den Haag kan iedere gemeente nu een eigen variant organiseren.

Meer recente berichten

Google Analytics binnenkort verboden?
Verder lezen
Besluitvormers weten niet hoe ze proactiever kunnen zijn op het gebied van cybersecurity
Verder lezen
Maak van cybercriminaliteit een echt misdrijf
Verder lezen
Deel patienten weigert e health wegens privacy zorgen
Verder lezen
HUB privacy en gegevensdeling beschikbaar
Verder lezen
Week van de Digitale Ethiek
Verder lezen
Cybersecurity: de trends van nu
Verder lezen
Privacy of veiligheid? Defensie wil tijdelijke aanpassingen sleepwet voor cyberaanvallen
Verder lezen
Digitale identiteit met al je persoonsgegevens? Als het aan Nederland en de EU ligt wel
Verder lezen
Cyberaanval tegen Defensie legt mailverkeer al vier weken plat
Verder lezen