Conclusie uit Citrix rapport OVV: Nederland loopt digitaal gevaar

De Nederlandse aanpak van digitale veiligheid schiet tekort en daardoor loopt de maatschappij gevaar van ontwrichting door digitale aanvallen. Fundamentele veranderingen moeten snel worden doorgevoerd, adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het vandaag uitkomende rapport naar aanleiding van het grote Citrix securitygat van eind 2019. Het huidige Log4j beveiligingsdrama wordt in wezen ook aangekaart.

De onderzoekraad heeft namelijk niet sec het nu 2 jaar oude incident met Citrix-software onder de loep genomen. Het zelfstandige bestuursorgaan heeft breder gekeken naar digitale veiligheid, de rol van software, IT-beheer en maatschappelijke impact. Naast het geruchtmakende Citrix-geval zijn ook andere, eerdere voorvallen, met verschillende soorten inbreuken op digitale beveiliging, bekeken.

Geen nationale structuur

OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt over de Citrix-casus: Uit dit voorval blijkt dat Nederlandse overheidsorganisaties en bedrijven zeer kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen en dat er geen nationale structuur is waarbinnen alle potentiele slachtoffers van cyberaanvallen tijdig worden gewaarschuwd. De OVV merkt in het persbericht op dat aanvallers tot op de dag van vandaag illegale toegang hebben tot systemen en data in bedrijven en organisaties die zij op elk moment kunnen activeren met disruptieve effecten op bedrijfsprocessen, dienstverlening, privacy en veiligheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen