Datalekken hardnekkig probleem bij Samen Veilig en Veilig Thuis

Na meerdere incidenten lukt het Jeugdzorgbedrijf Samen Veilig Midden Nederland nog steeds niet om het veelvuldig lekken van gegevens te voorkomen. Na een groot datalek in 2019 is het ook de afgelopen jaren meerdere keren misgegaan. De laatste twee jaar zijn er meerdere incidenten geweest van mails met persoonlijke informatie die verstuurd werden naar willekeurige derden.

Het is te lezen in interne notulen van het jeugdzorgbedrijf. Ook meldde zich bij RTV Utrecht een slachtoffer van meerdere datalekken. Haar dossier ging tot haar afschuw naar een wildvreemde, terwijl ze zelf informatie uit een heel ander dossier kreeg toegestuurd.

Het bedrijf kwam eerder in het nieuws toen ze vergaten een website te sluiten. Destijds lagen er duizenden dossiers op straat. In 2019 onthulde RTL Nieuws dat 3.278 dossiers van 2.702 kinderen per ongeluk openbaar gemaakt zijn. In de dossiers staat uiterst gevoelige informatie, zoals psychische stoornissen, details over seksueel misbruik en zelfmoordpogingen. Het lek ontstond bij een naamsverandering. De oude website werd niet goed afgesloten. Anderen kochten het domein, en openden een e-mailserver, met daarop oude e-mailadressen. In die mailboxen kwamen de duizenden dossiers binnen, zonder dat Samen Veilig het opmerkte.

Dat het veel vaker fout gaat met vertrouwelijke informatie bij Samen Veilig, bleek eerder dit jaar uit correspondentie die RTV Utrecht heeft ingezien. In 2017, gelijktijdig met het grote datalek verloor een medewerker van het bedrijf twee tassen met vertrouwelijke dossiers van diverse clienten. De dossiers werden uit zijn auto gestolen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De impact van de nieuwe ISO27002 op de BIO
Met de komst van de nieuwe ISO27002 zal ook de BIO veranderen. Wat is de impact van deze verandering? Lees het in de blog.
Applicatiebeheer in relatie tot de BIO
De implementatie van de BIO is niet alleen specifiek de verantwoording van de CISO. Het is een samenspel van diverse specialisten uit verschillende vakgebieden, waaronder ook applicatiebeheer.
Zó hack je een stad!
Elke organisatie is te hacken. Met de e-guide ‘Zo hack je een stad’ van Den Haag kan iedere gemeente nu een eigen variant organiseren.

Meer recente berichten

Google Analytics binnenkort verboden?
Verder lezen
Besluitvormers weten niet hoe ze proactiever kunnen zijn op het gebied van cybersecurity
Verder lezen
Maak van cybercriminaliteit een echt misdrijf
Verder lezen
Deel patienten weigert e health wegens privacy zorgen
Verder lezen
HUB privacy en gegevensdeling beschikbaar
Verder lezen
Week van de Digitale Ethiek
Verder lezen
Cybersecurity: de trends van nu
Verder lezen
Privacy of veiligheid? Defensie wil tijdelijke aanpassingen sleepwet voor cyberaanvallen
Verder lezen
Digitale identiteit met al je persoonsgegevens? Als het aan Nederland en de EU ligt wel
Verder lezen
Cyberaanval tegen Defensie legt mailverkeer al vier weken plat
Verder lezen