Cyberexperts zijn in alle staten over een kwetsbaarheid in logtool Log4J. Wat is er aan de hand?

Een lange tijd onontdekte fout in een bouwsteen van het internet kan ernstige gevolgen hebben voor de cyberveiligheid wereldwijd. Log4J is als suiker. Het zit overal in.

De grootste, meest kritieke software-kwetsbaarheid van het afgelopen decennium. Geen gewone zero day – een onontdekte softwarebug die hackers in staat stelt computers binnen te dringen – maar een clusterbom, die honderden zo niet duizenden beveiligingsgaten heeft geslagen in allerlei computersystemen wereldwijd – ook op plaatsen waar het niet verwacht werd.

Cybersecurityexperts wereldwijd zijn in alle staten over het onschuldig ogende logtooltje Log4J. Wat is er aan de hand?

Log4J is een van de bouwstenen van het internet, maar bleek eind vorige week een ernstige kwetsbaarheid te bevatten. En dat terwijl het erg veel gebruikt wordt in allerlei computerprogramma s. Log4J, de naam zegt het al, vereenvoudigt het registreren (loggen) van handelingen die computerprogramma s geschreven in de programmeertaal Java uitvoert. Het legt zo een naslagwerk aan met technische details. Ontwikkelaars gebruiken die logbestanden om te kijken of hun programma s naar behoren functioneren.

Log4J bleek die handelingen echter niet alleen vast te leggen, maar probeerde ze ook uit te voeren. Door de registraties slim te manipuleren kunnen hackers Log4J hun eigen, kwaadaardige code laten downloaden en uitvoeren. Zo kunnen ze systemen overnemen, gijzelsoftware installeren of gevoelige data stelen. Dat is op zichzelf al genoeg reden tot zorg, maar het probleem met Log4J is venijniger. Niemand weet precies welke programma s en systemen het logtooltje allemaal gebruiken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De impact van de nieuwe ISO27002 op de BIO
Met de komst van de nieuwe ISO27002 zal ook de BIO veranderen. Wat is de impact van deze verandering? Lees het in de blog.
Applicatiebeheer in relatie tot de BIO
De implementatie van de BIO is niet alleen specifiek de verantwoording van de CISO. Het is een samenspel van diverse specialisten uit verschillende vakgebieden, waaronder ook applicatiebeheer.
Zó hack je een stad!
Elke organisatie is te hacken. Met de e-guide ‘Zo hack je een stad’ van Den Haag kan iedere gemeente nu een eigen variant organiseren.

Meer recente berichten

Google Analytics binnenkort verboden?
Verder lezen
Besluitvormers weten niet hoe ze proactiever kunnen zijn op het gebied van cybersecurity
Verder lezen
Maak van cybercriminaliteit een echt misdrijf
Verder lezen
Deel patienten weigert e health wegens privacy zorgen
Verder lezen
HUB privacy en gegevensdeling beschikbaar
Verder lezen
Week van de Digitale Ethiek
Verder lezen
Cybersecurity: de trends van nu
Verder lezen
Privacy of veiligheid? Defensie wil tijdelijke aanpassingen sleepwet voor cyberaanvallen
Verder lezen
Digitale identiteit met al je persoonsgegevens? Als het aan Nederland en de EU ligt wel
Verder lezen
Cyberaanval tegen Defensie legt mailverkeer al vier weken plat
Verder lezen