Cyberexperts zijn in alle staten over een kwetsbaarheid in logtool Log4J. Wat is er aan de hand?

Een lange tijd onontdekte fout in een bouwsteen van het internet kan ernstige gevolgen hebben voor de cyberveiligheid wereldwijd. Log4J is als suiker. Het zit overal in.

De grootste, meest kritieke software-kwetsbaarheid van het afgelopen decennium. Geen gewone zero day – een onontdekte softwarebug die hackers in staat stelt computers binnen te dringen – maar een clusterbom, die honderden zo niet duizenden beveiligingsgaten heeft geslagen in allerlei computersystemen wereldwijd – ook op plaatsen waar het niet verwacht werd.

Cybersecurityexperts wereldwijd zijn in alle staten over het onschuldig ogende logtooltje Log4J. Wat is er aan de hand?

Log4J is een van de bouwstenen van het internet, maar bleek eind vorige week een ernstige kwetsbaarheid te bevatten. En dat terwijl het erg veel gebruikt wordt in allerlei computerprogramma s. Log4J, de naam zegt het al, vereenvoudigt het registreren (loggen) van handelingen die computerprogramma s geschreven in de programmeertaal Java uitvoert. Het legt zo een naslagwerk aan met technische details. Ontwikkelaars gebruiken die logbestanden om te kijken of hun programma s naar behoren functioneren.

Log4J bleek die handelingen echter niet alleen vast te leggen, maar probeerde ze ook uit te voeren. Door de registraties slim te manipuleren kunnen hackers Log4J hun eigen, kwaadaardige code laten downloaden en uitvoeren. Zo kunnen ze systemen overnemen, gijzelsoftware installeren of gevoelige data stelen. Dat is op zichzelf al genoeg reden tot zorg, maar het probleem met Log4J is venijniger. Niemand weet precies welke programma s en systemen het logtooltje allemaal gebruiken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen