Skip to main content

Samen verantwoordelijkheid nemen voor privacy en security

Burgers, bedrijven en overheden werken steeds vaker samen via de publieke cloud. De Rijksoverheid is overtuigd van de kracht van cloud technologie en ministeries overwegen nu ook om kernapplicaties ernaartoe te migreren. Onze clouddiensten zijn voorbereid om vertrouwelijke departementale data te beschermen. De Rijksoverheid draagt vervolgens zelf de zorg voor het gedegen inrichten en het veilig in gebruik nemen van deze nieuwe technologie. Het is hiermee een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarin we elkaar moeten ondersteunen.

De overheid wil haar burgers beter tot dienst zijn en dat zo efficient mogelijk doen. De publieke cloud geeft veel flexibiliteit, waardoor processen binnen de overheid en met burgers verbeteren. De eerdere terughoudendheid van overheidsinstanties ten aanzien van cloud-toepassingen kantelt steeds meer naar omarming ervan. De noodzaak van thuiswerken als gevolg van de lockdown heeft de ingebruikname van cloud-toepassingen als Microsoft 365 en Azure ook bij overheden in een stroomversnelling gebracht.

Overheden experimenteren in de cloud

Een aantal gemeentes hanteert inmiddels een cloud first strategie en ook de Rijksoverheid is breed gestart met het experimenteren met cloud toepassingen. Dit kan ook, doordat beleidsontwikkelingen van bijvoorbeeld CIO Rijk en de Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) steeds meer ruimte bieden voor een risicogebaseerde aanpak. Het spreekt voor zich dat de opslag en verwerking van gegevens moet voldoen aan Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen
90 procent van de professionals verwacht dat nieuwe regelgeving, zoals DORA, NIS2 en de EU AI Act, de werkdruk zal beinvloeden
Verder lezen
NZa verwijdert gevoelige informatie van 500.000 clienten in de ggz
Verder lezen
Lancering register voor Functionarissen voor Gegevensbescherming
Verder lezen
Van Weel verwijst naar andere landen bij vertraging NIS2
Verder lezen
Deze wachtwoorden moet je absoluut vermijden volgens cyberexperts, en 4 tips voor een sterk wachtwoord
Verder lezen
Microsoft moet LinkedIn gebruiker 50.000 euro betalen na inzet trackingcookies
Verder lezen
Beveiligingsexpert Schneier: privacy trekt overal aan het kortste eind
Verder lezen
Z-Cert: cyberdreiging neemt toe, meer samenwerking must
Verder lezen