KPMG: Eenderde wil vaccinatiekeuze niet delen

Volgens het jaarlijkse KPMG privacy onderzoek geeft 31 procent van de Nederlanders aan dat de keuze om wel of niet te vaccineren tegen corona niemand wat aangaat.

Deze resultaten komen uit het KPMG privacy onderzoek onder meer dan duizend consumenten dat dit jaar vooral in het teken staat van privacy tijdens de coronacrisis. Een vergelijkbaar deel (36 procent) van de bevolking maakt zich zorgen over het afstaan van nog meer privacygevoelige gegevens om de QR code voor corona te behouden. Dat heeft ook te maken met de onduidelijkheid over wie toegang heeft tot de persoonsgegevens van het coronabewijs. 38 procent van de burgers meldt daar geen idee van te hebben. Verder maakt 43 procent van de Nederlanders zich zorgen over de beveiliging van coronapersoonsgegevens die de overheid bewaart.

Het privacybewustzijn onder Nederlanders groeit. Waar in 2018 bij de invoering van de AVG nog 69 procent van de bevolking privacy een belangrijk thema vond, is dat nu toegenomen naar 86 procent. Het wantrouwen in de overheid en aanpalende uitvoeringsinstanties blijft stijgen. Slechts 35 procent vertrouwt de overheid zonder meer voor de omgang met persoonsgegevens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen