Skip to main content

KPMG: Eenderde wil vaccinatiekeuze niet delen

Volgens het jaarlijkse KPMG privacy onderzoek geeft 31 procent van de Nederlanders aan dat de keuze om wel of niet te vaccineren tegen corona niemand wat aangaat.

Deze resultaten komen uit het KPMG privacy onderzoek onder meer dan duizend consumenten dat dit jaar vooral in het teken staat van privacy tijdens de coronacrisis. Een vergelijkbaar deel (36 procent) van de bevolking maakt zich zorgen over het afstaan van nog meer privacygevoelige gegevens om de QR code voor corona te behouden. Dat heeft ook te maken met de onduidelijkheid over wie toegang heeft tot de persoonsgegevens van het coronabewijs. 38 procent van de burgers meldt daar geen idee van te hebben. Verder maakt 43 procent van de Nederlanders zich zorgen over de beveiliging van coronapersoonsgegevens die de overheid bewaart.

Het privacybewustzijn onder Nederlanders groeit. Waar in 2018 bij de invoering van de AVG nog 69 procent van de bevolking privacy een belangrijk thema vond, is dat nu toegenomen naar 86 procent. Het wantrouwen in de overheid en aanpalende uitvoeringsinstanties blijft stijgen. Slechts 35 procent vertrouwt de overheid zonder meer voor de omgang met persoonsgegevens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen