KPMG: Eenderde wil vaccinatiekeuze niet delen

Volgens het jaarlijkse KPMG privacy onderzoek geeft 31 procent van de Nederlanders aan dat de keuze om wel of niet te vaccineren tegen corona niemand wat aangaat.

Deze resultaten komen uit het KPMG privacy onderzoek onder meer dan duizend consumenten dat dit jaar vooral in het teken staat van privacy tijdens de coronacrisis. Een vergelijkbaar deel (36 procent) van de bevolking maakt zich zorgen over het afstaan van nog meer privacygevoelige gegevens om de QR code voor corona te behouden. Dat heeft ook te maken met de onduidelijkheid over wie toegang heeft tot de persoonsgegevens van het coronabewijs. 38 procent van de burgers meldt daar geen idee van te hebben. Verder maakt 43 procent van de Nederlanders zich zorgen over de beveiliging van coronapersoonsgegevens die de overheid bewaart.

Het privacybewustzijn onder Nederlanders groeit. Waar in 2018 bij de invoering van de AVG nog 69 procent van de bevolking privacy een belangrijk thema vond, is dat nu toegenomen naar 86 procent. Het wantrouwen in de overheid en aanpalende uitvoeringsinstanties blijft stijgen. Slechts 35 procent vertrouwt de overheid zonder meer voor de omgang met persoonsgegevens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen